Liefdevol slapen: zo geef je je baby geborgenheid en vertrouwen

Als je baby ‘s nachts blijft huilen, moet je hem dan aandacht geven of juist laten huilen? Het antwoord op deze vraag is door de jaren heen sterk veranderd. Waar je eigen vader en moeder waarschijnlijk nog het advies kregen om de baby te laten huilen, weten we nu dat het belangrijk is om je kindje liefde en aandacht te geven op de momenten dat hij of zij dat nodig heeft. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.

Als moeder van vier kinderen kan ik je aanraden om de benadering van liefdevol slapen te omarmen. Weg met die ouderwetse methoden waarbij een baby blijft huilen tot hij volledig is uitgeput! Laten we kijken naar een manier waarop je juist kunt werken aan het vertrouwen en het gevoel van veiligheid. Want dát is precies wat je baby nodig heeft om goed te kunnen slapen.

Creëer een fijne slaapomgeving

De omgeving waarin je baby slaapt, heeft ontzettend veel impact. Creëer daarom altijd een kalme en veilige omgeving, waar je baby niet wordt afgeleid door allerlei zintuiglijke prikkels. Zorg voor een comfortabele temperatuur (tussen de 18 en 20 graden is ideaal!) en vermijd felle kleuren, harde geluiden en fel licht. Kies juist voor kalme prikkels, zoals zachte muziek of white noise. Daar wordt je baby rustig van. 

Kies voor een fijn bedje, waarin je baby zich geborgen voelt. Een jonge baby weet nog niet precies waar zijn lichaam ophoudt en kan zich wat verloren voelen in een te groot bed. Maak het bedje dus verkort op, zodat de voetjes tegen de onderkant aan zitten, en leg boven het hoofdje een klein knuffeldoekje. Dit geeft een gevoel van begrenzing en veiligheid.

Bonustip: met het NUNKI lakentje geef je nóg meer geborgenheid en begrenzing. Het lakentje geeft een fijne druk op het bovenlichaam en dat zorgt voor een vertrouwd en veilig baarmoedergevoel. Het helpt ontspannen en prikkels verwerken, waardoor je kindje gemakkelijker in slaap valt én blijft.

Gebruik lichaamscontact en nabijheid

Als ouder van een jonge baby, zul je vast herkennen dat je baby graag dichtbij je is. Grote kans dat je baby bijvoorbeeld sneller in slaap valt als hij bovenop je ligt. Lichaamscontact en nabijheid hebben namelijk een positief effect op het gevoel van veiligheid. Geef je baby daarom voldoende huid-op-huidcontact en zorg dat jullie lekker veel knuffelen. 

Het is sowieso belangrijk om een halfuur voor het slapengaan te beginnen met ‘ontprikkelen’; het wegnemen van prikkels. Tijdens deze 30 minuten laat je alle schermpjes uit en besteed je alleen aandacht aan het lijfelijke contact met je baby. Dit maakt je baby rustig en geeft een voldaan gevoel, zodat hij langzaam slaperig kan worden.

Besteed ook nog even aandacht aan lichaamscontact als je je baby in bed legt. Aai nog even zachtjes over het hoofdje of leg je hand op het buikje. Dit geeft je baby een fijn en veilig gevoel, waardoor hij gemakkelijker in slaap kan vallen. 

Volg een vast bedritueel

Een vast bedritueel creëert een gevoel van voorspelbaarheid en veiligheid. Het zorgt ervoor dat je baby leert begrijpen wanneer het tijd is om te gaan slapen. Kies voor rustige activiteiten zoals knuffelen, een babymassage, een warm badje, een rustig verhaaltje voorlezen of een liedje zingen. Hoe jouw persoonlijke routine eruitziet, is eigenlijk niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat je het altijd in dezelfde volgorde doet. Door de routine elke dag te herhalen, gaat je baby zich vast voorbereiden op een goede nachtrust.

Heb geduld tijdens sprongetjes

Veel baby’s slapen de eerste maanden prima, totdat een sprongetje roet in het eten gooit. De 4 maanden sprong is daar een goed voorbeeld van. Kort samengevat leert je baby tussen de 14 en 20 weken om verbanden te zien tussen gebeurtenissen. Dit is een compleet nieuw perspectief, waar je baby even aan moet wennen. De wereld ziet er ineens heel anders uit en dat is best wel spannend. Ook ontdekt je kindje ineens dat mama komt wanneer hij huilt, dus daar maakt hij gretig gebruik van!

Tijdens een sprongetje heeft je baby vaak gewoon even tijd nodig om te wennen aan de nieuwe vaardigheden en het nieuwe perspectief op de wereld. Dat is het goede nieuws: het slechte humeur van je baby is maar tijdelijk! Het is daarom belangrijk om als ouder wat geduld te hebben. Geloof me, de situatie gaat weer voorbij. De moeilijke periode betekent gewoon dat je kindje leert, ontwikkelt en groeit, dus dat is alleen maar positief! Probeer te genieten van de momenten samen met je baby, want voor je het weet verandert hij in een peuter. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik als geen ander, maar het is wel belangrijk om te beseffen dat de tijd voorbij vliegt. Het komt allemaal goed.

Liefs,

Frederieke
Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!