Waarom Fedde&Kees niet meedoet aan Black Friday

Tientallen vragen heb ik gehad over of er nog een Black Friday-actie aankomt bij Fedde&Kees. Het antwoord is: nee, ik doe niet mee aan Black Friday. Ik zal open en eerlijk vertellen waarom.

Het is niet dat ik ouders geen korting gun, maar heel eerlijk heb ik de marges gewoon echt nodig. Met alle ontwikkelingen dit jaar zijn de inkoopkosten van Fedde&Kees enorm gestegen en we hebben ervoor gekozen om dit niet een op een door te berekenen aan onze klanten. Dit betekent wel dat er minder geld binnenkomt, terwijl mijn vaste lasten alleen maar stijgen. Een Black Friday-actie zou me simpelweg teveel geld kosten. 

Géén impulsaankoop

Bij Fedde&kees willen we voorkomen dat ouders impulsaankopen doen. Het moet een doordachte keuze zijn waar je echt achter staat. Onze producten hebben namelijk het meeste effect als je er voldoende aandacht aan geeft. Er zijn namelijk ontzettend veel factoren die invloed hebben op de slaap van je kindje en als je een wonderpil verwacht, dan zal teleurstelling volgen.

Om die reden besteed ik zelf ook nog steeds zoveel tijd en energie aan persoonlijk advies. Mijn doel is echt om mensen te helpen en dat kan ik doen met de juiste kwaliteit stoffen, persoonlijke begeleiding en goede service. Voor een kleine ondernemer zoals ik hangt daar helaas een prijskaartje aan. 

Green friday?

Het is je misschien niet ontgaan dat Dille&Kamille tijdens Black Friday de deuren sluit. Een mooi initiatief, wat veel positieve media-aandacht heeft gekregen en wat ik zelf ook wel kan waarderen. Want eerlijk is eerlijk: wij consumenten (ja, ik ben er zelf natuurlijk ook een) stellen vandaag de dag nogal hoge eisen. We zijn enorm verwend geraakt. Je hoeft maar op een knopje te drukken en binnen een paar minuten staat er een bezorger voor je deur om af te leveren wat jij wil hebben. Is dat realistisch? Eigenlijk niet. 

Dit geldt ook voor online pakketjes bestellen en weer terugsturen: het is enorm belastend voor het milieu en kost bovendien veel geld. Dat grote webshops dit gratis aanbieden, wil niet zeggen dat het ook gratis is. Verpakkingsmateriaal en vervoersdiensten zijn nou eenmaal niet gratis en zorgen voor extra CO2-uitstoot. Laten we dat vooral voorkomen als het niet echt nodig is.

Waarom zou je wél meedoen aan Black Friday?

Black Friday komt uit Amerika. Het is de dag na Thanksgiving, waarop de meeste werknemers een vrije dag hebben en daarom is het een traditie om dan kerstinkopen te gaan doen. Winkeliers spelen daarop in door speciale kortingen te geven. Door de jaren heen werd het heftiger en heftiger en nu doen we in Nederland ook mee. Maar waarom eigenlijk? De meeste winkels maken er flink verlies op en kleine ondernemers zoals ik hebben daar de ruimte niet voor. Het is een onrealistische en ongezonde manier van consumeren waar de wereld niet beter van wordt. Integendeel. Bij Fedde&Kees proberen we zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken en meedoen met Black Friday past daar niet bij.

Natuurlijk begrijp ik wel dat het aantrekkelijk is om dit weekend je aankopen te doen. Daar is ook helemaal niets mis mee. Ik wens je veel winkelplezier, maar bedenk tijdens het shoppen wel even dat dit soort aanbiedingen helemaal niet vanzelfsprekend zijn. Zeker niet voor kleine ondernemers. 

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!