5 redenen waarom ouders liever niet inbakeren

Inbakeren is al eeuwenlang een veelgebruikte methode om pasgeboren baby's te kalmeren en te troosten. Het houdt in dat je je baby strak in doeken wikkelt, waardoor hij zich veilig en geborgen voelt. Hoewel veel ouders inbakeren als een nuttige techniek beschouwen, zijn er ook ouders die er juist voor kiezen om het niet te doen. Lees in dit artikel verschillende redenen waarom sommige ouders ervoor kiezen om hun baby's niet in te bakeren.

1. Jouw kind, jouw opvoeding

Laten we voorop stellen dat je zelf (of samen met je partner) bepaalt hoe jij je kind wil opvoeden. Als ouder heb je een unieke stijl en overtuigingen - en inbakeren past bij sommige ouders niet bij hun persoonlijke voorkeur. Zo zijn er ouders die hun kindje liever de tijd geven om zelf de rust te vinden, in plaats van direct te kiezen voor inbakeren.

Ook zijn er ouders die hun baby liever iets meer bewegingsvrijheid geven, zodat hij de wereld om hem heen actief kan ontdekken. Mocht je zelf twijfelen over inbakeren, lees dan over de voor- en nadelen van inbakeren en beslis zelf hoe jij het wil aanpakken. Jij weet wat het beste is voor jou en jouw kleintje!

2. Gebrek aan bewegingsvrijheid

Baby's hebben een natuurlijke drang om te ontdekken en te bewegen. Sommige ouders kiezen ervoor om hun baby niet in te bakeren omdat ze geloven in het belang van voldoende bewegingsvrijheid. Ze willen dat hun kleintje zijn armpjes en beentjes vrij kan bewegen, zodat hij zijn motorische vaardigheden kan ontwikkelen en de wereld om zich heen kan verkennen. Door je baby de ruimte te geven om vrij te bewegen, kun je hem stimuleren in zijn ontwikkeling en hem laten genieten van zijn natuurlijke nieuwsgierigheid.

Belangrijk om te weten: inbakeren houdt de natuurlijke ontwikkeling niet tegen, maar sommige ouders vinden het toch fijner als hun baby vrij kan bewegen.


Ook kun je dan de natuurlijke signalen van je baby beter herkennen. Als je baby ingebakerd ligt, kan hij zijn armpjes helemaal niet bewegen. Je mist daardoor lichaamstaal die je baby van nature gebruikt om te communiceren. Denk bijvoorbeeld aan het duimpje naar de mond bewegen (honger!) of wrijven in de oogjes (moe). 

3. Gevoelige huid

Baby's hebben een gevoelige huid die extra zorg en aandacht nodig heeft. Het kan zijn dat jouw kleintje een allergische reactie of huidirritatie krijgt door de materialen die gebruikt worden bij het inbakeren. Je wilt natuurlijk het beste voor je baby en mogelijke huidproblemen voorkomen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor beddengoed gemaakt van een fijne, zachte en ademende stof. Bij Fedde&Kees krijgen we veel complimenten over het zachte katoen dat wij gebruiken voor onze producten!

4. Unieke behoeften van jouw baby

Elke baby is anders en heeft zijn eigen behoeften en temperament. Sommige baby's voelen zich het fijnst wanneer ze hun armpjes en beentjes vrij kunnen bewegen. Inbakeren kan voor hen juist beperkend aanvoelen en hun comfortniveau verlagen. Hierdoor kan je baby juist onrustig worden of zelfs gaan huilen als je hem probeert in te bakeren. Jij kent jouw kleintje het beste en kunt beslissen wat het beste werkt voor hem.

5. Inbakeren moet je ook weer afbouwen

Inbakeren is niet voor altijd. Als je baby leert rollen moet je inbakeren direct afbouwen. Is je baby gewend aan dat strakke en geborgen gevoel, dan is de kans groot dat hij zonder niet meer goed in slaap valt. Sommige ouders vinden het lastig om deze overgang te maken en kiezen er daarom voor om helemaal niet te starten met inbakeren.

Gelukkig zijn er ook andere technieken om je baby te kalmeren en te troosten, zoals het NUNKI lakentje. Onder dit lakentje kan je baby gewoon bewegen en de handjes omhoog doen. Het lakentje heeft een elastische band die een fijne druk geeft op het bovenlichaam, waardoor je baby beter kan ontspannen. Zo heeft het NUNKI lakentje alleen de voordelen van inbakeren.

Bonustip: ben je al begonnen met inbakeren en moet of wil je het nu gaan afbouwen? Dan kan het BUNDI slaapzakje je enorm helpen. Het is een slaapzakje met ritsjes onder de mouwen. Met de ritsjes dicht kan je kindje net iets meer bewegen dan bij inbakeren, maar niet meer ongecontroleerd maaien met de armpjes. Door de ritsjes steeds ietsje verder open te doen, kun je inbakeren stapje voor stapje afbouwen, op een tempo dat bij jouw kindje past!

Hoe pak jij het aan?

Het is belangrijk om te onthouden dat inbakeren niet de enige optie is om je baby te kalmeren en te troosten. Er zijn allerlei andere methoden en benaderingen die je kunt gebruiken om aan de behoeften van je kind te voldoen. Het belangrijkste is dat jij je comfortabel voelt bij de keuzes die je maakt en dat je luistert naar je eigen intuïtie en naar het gedrag van je baby. Succes!

Liefs,

Frederieke



Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!