De voor- en nadelen van inbakeren

Wanneer je baby onrustig slaapt, sta je als ouder voor een lastige keuze: ga je wel of niet inbakeren? Inbakeren is een eeuwenoude methode om je kindje rustig te krijgen. In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen op een rijtje zodat jij beter kan bepalen wat het beste is voor jouw kindje.

Inbakeren is een traditie die al duizenden jaren in verschillende culturen wordt toegepast. In sommige gevallen is het zelfs zoveel traditie geworden dat mensen eigenlijk vergeten zijn waarom ze het doen. In Nederland wordt inbakeren vooral gebruik om onrustige baby’s rustig te krijgen. Baby’s hebben nog geen controle over hun armpjes en beentjes en bewegen daarom erg veel. Door je baby in te bakeren kan hij niet langer ongecontroleerd bewegen.

Wat is inbakeren?

Inbakeren is het strak inwikkelen van een baby in een doek. Door een baby in te bakeren neemt de bewegingsvrijheid af. Er zijn verschillende manier om dit te doen:

  • Losse vorm van inbakeren: een omslagdoek luchtig om de baby wikkelen, waarbij je de houding van het kindje volgt. De beentje liggen vrij. Producten en methodes die op deze manier inbakeren: Puckababy, BUNDI van Fedde&Kees.
  • Strak inbakeren: de armpjes met gestrekte handjes langs de zijden fixeren met een stevig vastgemaakte doek of ander hulpmiddel. Ook hier kunnen de beentjes vrij bewegen. Voorbeelden van producten die op deze manier inbakeren: Boelie inbakerdoek, SwaddleMeyco, Pacco. Van deze methodes is Pacco het meest strak. 
  • Heel strak inbakeren: de armpjes én de beentjes gestrekt inwikkelen en vastzetten. Het kindje heeft nu helemaal geen bewegingsvrijheid meer. 

De laatste vorm is niet aan te raden, omdat het strak inbakeren van de beentjes de heupontwikkeling in de weg zit. Te los inbakeren met een doek heeft ook geen zin, want als je baby kan bewegen schopt en slaat hij het doek zo van zich af. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn, want de baby kan verstrengeld raken in het losgetrapte doek. De gulden middenweg lijkt dus de beste optie. Maar is dat zo? Lees snel verder.

De voordelen van inbakeren

Waarom zijn er zoveel mensen die kiezen voor inbakeren? Inbakeren heeft een aantal voordelen: 

  • Het helpt je baby ontspannen. Met inbakeren neemt de bewegingsvrijheid af, waardoor het kindje niet langer ongecontroleerd kan bewegen. Zo wordt je baby rustig en valt en blijft hij gemakkelijker in slaap.
  • Het is goedkoop. Om je baby in te bakeren heb je in principe alleen een doek nodig. Het is daarom een goedkope methode om je baby rustig te krijgen. Sidenote: in Nederland kiezen steeds meer mensen voor een inbakerproduct in plaats van een ‘gewoon’ doek. Inbakeren wordt daarmee een stukje duurder.
  • Het is traditie. Dit klinkt als een zwak argument, maar mensen zijn nu eenmaal geneigd om voor een oplossing te kiezen die ze al kennen. Het voelt vertrouwd, omdat ook je moeder en je oma weten wat inbakeren is.

De nadelen van inbakeren

Inbakeren is een vrij heftige methode waar niet iedere ouder en ook niet iedere baby blij van wordt. Dit zijn de nadelen van inbakeren: 

  • Inbakeren bestrijdt alleen symptomen. Wanneer een baby onrustig is, heeft dat meestal een reden. Het is eigenlijk beter om op zoek te gaan naar de oorzaak van de onrust, terwijl je met inbakeren alleen de symptomen bestrijdt. Je lost het probleem dus niet op, maar onderdrukt slechts de gevolgen.
  • Inbakeren kan uitdagend zijn. Niet elke methode is even eenvoudig en dit maakt het lastig om je baby consequent op dezelfde manier in te bakeren.
  • Het is lastig om de juiste inbaker-methode te vinden voor je kindje. Wat voor de ene baby fantastisch werkt, werkt voor de ander misschien helemaal niet. Op zoek gaan naar wat je baby fijn vindt kost een hoop tijd, geld en energie.
  • Veel inbakermethodes zijn erg warm. Dat is heerlijk in de winter, maar bij warm weer kan het gevaarlijk zijn. Je wil natuurlijk voorkomen dat je kindje oververhit raakt! Tip: kijk altijd even naar de TOG-waarde.
  • Je baby kan minder bewegen. Met inbakeren beperk je de bewegingsvrijheid. Dit kan vervelend zijn voor bijvoorbeeld baby’s die liever hun handjes omhoog hebben. Ook is bewegingsvrijheid volgens sommige opvattingen belangrijk voor de ontwikkeling van baby’s. Zelf controle hebben over het lijfje helpt bij het zelfstandig leren slapen en de slaap te reguleren.
  • Je haalt de natuurlijke communicatiesignalen van je baby weg. Een baby wrijft van nature bijvoorbeeld vaak in zijn oogjes als hij slaperig wordt of brengt zijn handje naar zijn mond als hij honger heeft. Een ingebakerde baby kan deze signalen niet meer afgeven. 
  • Let op dat je een methode kiest die de heupontwikkeling niet in de weg staat. Het is heel belangrijk dat je baby de beentjes gewoon kan bewegen, zodat de heupjes goed kunnen ontwikkelen.
  • Inbakeren kan gevaarlijk zijn zodra je baby kan omrollen. Tussen de 4 en 6 maanden leert een baby omrollen. Je moet dan per direct stoppen met inbakeren, want dit kan heel gevaarlijk zijn! Om te voorkomen dat je kindje met zijn gezichtje naar beneden belandt en geen lucht krijgt, moet je kindje zich kunnen opdrukken met de handjes. Strakke inbakermethodes laten dit niet toe.
  • Inbakeren moet je weer afbouwen. Dit is misschien wel het grootste nadeel van inbakeren. Tussen de 4 en 6 maanden (zodra je baby kan omrollen) moet je direct gaan afbouwen. De fijne motoriek ontwikkelt pas tussen de 7 en 9 maanden, dus eigenlijk is je kindje hier nog niet aan toe. De overstap naar bewegingsvrijheid is heel groot. Zelfs eerst 1 armpje vrijleggen, terwijl je het andere armpje ingebakerd laat, is een (te) grote stap. Grote kans dat je baby onrustig wordt en veel tijd nodig heeft om te wennen aan de nieuwe situatie. Dit is het moment dat veel ouders denken: was ik maar nooit begonnen met inbakeren!

Mild alternatief voor inbakeren

Het blijft een lastige keuze hè, wel of niet inbakeren? Gelukkig kun je ook kiezen voor een mild alternatief voor inbakeren. Zo zijn er slaapzakjes die zorgen dat je kindje niet meer ongecontroleerd kan bewegen, maar wel net wat meer bewegingsvrijheid geven dan inbakeren. 

Bij Fedde&Kees hebben we het BUNDI slaapzakje: een slaapzakje met ritsjes onder de mouwen, waarmee je zelf bepaalt hoeveel bewegingsvrijheid je kindje heeft. Een prettig alternatief voor inbakeren en ook ideaal om het inbakeren geleidelijk aan weer af te bouwen, in plaats van direct een armpje los te leggen. Uniek aan het slaapzakje is dat je stapje voor stapje steeds de ritsjes iets verder open kunt doen, waardoor je kunt afbouwen op het tempo van jouw kindje. 

Het baarmoedergevoel in bed
Waar inbakeren de symptomen van onrust bestrijdt, heb ik het NUNKI lakentje ontwikkelt om de oorzaak aan te pakken. Een baby is namelijk gewend aan dat strakke en geborgen gevoel van je baarmoeder. In bed mist hij dat fijne en vertrouwde gevoel en daar wordt je baby onrustig van. In plaats van de bewegingsvrijheid af te nemen, kun je dat baarmoedergevoel op een fijne manier naar het bedje brengen met het NUNKI lakentje. 

Het innovatieve lakentje kan niet losraken en geeft je baby alle vrijheid om te bewegen. De elastische stof aan de bovenkant zorgt voor een fijne druk op het bovenlichaam, waardoor je baby rustig wordt - ook met de handjes omhoog! Het innovatieve lakentje is bekroond met twee Baby Innovation Awards en inmiddels slapen meer dan 20.000 baby’s beter met Fedde&Kees. Om onrust in bed te voorkomen adviseert Fedde&Kees om het lakentje vanaf de allereerste dag te gebruiken.

Bekijk de NUNKI

Liefs,

Frederieke
Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!