5 redenen waarom je pasgeboren baby onrustig slaapt

Elke ouder krijgt er vroeg of laat mee te maken: je baby slaapt slecht. Hij slaapt onrustig, valt moeilijk in slaap of slaapt slecht door. Dat is vervelend, want een baby heeft veel slaap nodig. De eerste paar maanden is de slaapbehoefte van je baby zo’n 16 tot 20 uur per dag. Hoe slapen baby’s het best? Wat kan de reden zijn van slecht slapen? Waarom huilen baby’s voor het slapen gaan? In dit artikel lees je 5 redenen waarom je baby onrustig slaapt én hoe je dit oplost. 

Laten we één ding voorop stellen: elke baby is anders. De slaapbehoefte kan per kindje heel erg verschillen. Een baby heeft geen gebruiksaanwijzing en wat voor het ene kindje fantastisch werkt, kan voor het ander juist helemaal niet werken. Laat je als ouder daarom niet afleiden door producten of andere mensen die beloven dat ze DE oplossing hebben, want die bestaat niet. Wat je wel kunt doen, is je baby beter leren begrijpen. Zo kun je beter inschatten wat hij nodig heeft!

1. Je baby heeft nog geen slaapritme

Als je baby in de buik zit, ervaart hij weinig verschil tussen dag en nacht. Hij heeft nog geen vast slaapritme en doet gewoon af en toe een dutje. Zodra hij geboren wordt, moet je kindje nog heel erg wennen aan jouw leefritme. Dat zorgt voor onrust. Je baby is helemaal niet gewend dat externe factoren bepalen wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Hoeveel slaapjes je baby overdag doet, is in het begin nog heel erg afhankelijk van de persoonlijke behoefte van jouw baby. Pas vanaf een maand of 3 begint er langzaam een ritme te ontstaan, waarbij 3 tot 5 slaapjes de norm is. 

Oplossing: allereerst geduld. Een slaapritme ontwikkelen is deels een kwestie van wennen en dat heeft gewoon tijd nodig. Wel kun je als ouder de ideale omstandigheden creëren om je baby gemakkelijker te laten wennen. Hoe slapen baby’s het best? Met een vast bedritueel! Door alles altijd in dezelfde volgorde te doen, leert je kindje wanneer het tijd is om te gaan slapen en komt het gemakkelijker tot rust. Tip: het NUNKI lakentje helpt om rust en regelmaat te creëren. Je legt je baby in bed, maakt het klittenband vast en ritst het lakentje dicht. Iedereen kan het en iedereen doet het op precies dezelfde manier.

2. Je baby heeft behoefte aan geborgenheid

Als je zwanger bent, zit je kindje knus in de buik. Heerlijk veilig en geborgen in de baarmoeder. Na de geboorte mist je baby dat vertrouwde strakke gevoel en de constante nabijheid van mama. Dat is ook de reden dat je baby het zo fijn vindt om te knuffelen en bij jou in slaap te vallen. Lees hierover ook het artikel: waarom knuffelen met je baby zo belangrijk is >

Oplossing: Veel knuffelen en huidcontact! Je baby vindt het heerlijk om gedragen te worden, bijvoorbeeld in een draagdoek. Door de zwaartekracht ervaart hij dan dezelfde druk als in de baarmoeder. Breng daarnaast ook geborgenheid naar het bedje. Niets is fijner dan een stevige knuffel van papa of mama, maar jullie hebben allemaal ook je eigen rust nodig. Geef je baby het vertrouwde baarmoedergevoel in bed, zodat hij leert om ook alleen te slapen. Geborgenheid creëer je bijvoorbeeld door strak in te stoppen. Zo voelt je baby waar de ‘grenzen’ zijn, net als in de baarmoeder. Hij voelt zich dan minder alleen en valt gemakkelijker in slaap. Tip: met het NUNKI lakentje wordt strak instoppen supersimpel.

3. Je baby is nog niet gewend aan de buitenwereld

De overstap van de baarmoeder naar de buitenwereld is groot. Eerder in dit artikel las je al dat een baby knus in de baarmoeder zit en nog geen verschil tussen dag en nacht ervaart. Alles wat je baby nodig heeft, is in de baarmoeder aanwezig. Er is constant zuurstof en voeding in de veilige cocon, waar je baby vertraagd heen en weer schommelt. Alles is fijn en comfortabel.

De buitenwereld is anders. Er zijn veel prikkels: harde geluiden, fel licht, verschillende geuren en de temperatuur verandert. Je baby heeft ineens ruimte om te bewegen en moet zelfstandig ademhalen en drinken. Dat is allemaal compleet nieuw. Je baby moet zoveel nieuwe dingen verwerken en dat veroorzaakt onrust, waardoor zelfstandig in slaap vallen in deze nieuwe wereld een uitdaging vormt.

Oplossing: Zorg voor zo min mogelijk prikkels in de omgeving van je baby en geef je baby dat fijne en vertrouwde baarmoedergevoel ook in bed. Dit bereik je door je kindje strak in te stoppen. Prikkels komen dan minder hard binnen en daar wordt je kindje rustig van. De grootste uitdaging is dat je baby het lakentje snel los trapt. Het fijne strakke gevoel verdwijnt dan, waardoor de onrust direct terug is. Het NUNKI lakentje zit daarom om het matrasje heen. Het lakentje kan daardoor niet losraken!

4. Je baby maakt ongecontroleerde bewegingen

De eerste maanden heeft je baby nog geen controle over zijn lichaam. De armpjes en beentjes bewegen ongecontroleerd en dat zorgt voor onrust. Dit is in eerste instantie een probleem bij het inslapen. Slaapt je baby eindelijk? Dan is de kans groot dat hij de lakentjes los trapt of zichzelf per ongeluk met de handjes wakker maait.

Oplossing: Zorg dat je kindje minder kan bewegen. Een veelgebruikte methode is inbakeren. Door je baby strak in doeken te wikkelen, kan hij niet langer ongecontroleerd bewegen. Inbakeren is vrij heftig en heeft allerlei voor- en nadelen. Bij Fedde&Kees zijn we fan van een milder alternatief. Met onze newborn set heeft je baby net iets meer bewegingsvrijheid en het is bovendien een stuk gemakkelijker dan inbakeren. De Fedde&Kees methode is speciaal ontwikkeld om het inbakeren daarna stapje voor stapje - op het tempo van jouw kindje - weer af te bouwen.

5. Er is iets anders aan de hand

Waarom huilen baby’s voor het slapen gaan? Die vraag blijft lastig te beantwoorden. In dit artikel heb je gelezen hoe je baby nog heel erg moet wennen aan deze nieuwe wereld en een slaapritme. Het is dus logisch dat je baby het soms moeilijk heeft. Huilt je baby heel veel of lukt slapen écht niet? Dan is er misschien meer aan de hand. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je baby een allergie heeft of verborgen reflux. Dit is niet altijd zichtbaar en je baby is helaas nog niet in staat om te vertellen waar hij last van heeft. 

Oplossing: Vertrouw op je moederinstinct. Jij kent je kindje het beste en als je alles hebt gedaan om de ideale omstandigheden te creëren en je baby is nog steeds (te vaak) onrustig, dan is er misschien iets aan de hand. Mijn jongste zoontje Fedde was een huilbaby en sliep veel onrustiger dan mijn eerste drie kinderen. Ik heb me zo lang machteloos gevoeld en was opgelucht toen we ontdekten dat hij verborgen reflux had. Met de juiste medicatie ging het daarna stukken beter! Volg daarom altijd je gevoel: als jouw kindje onverklaarbare onrust heeft, laat dan even een professional meekijken.

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!