Waarom knuffelen met je baby zo belangrijk is

Knuffelen met je pasgeboren baby is niet alleen fijn, maar ook heel gezond! Baby’s die veel geknuffeld worden ervaren minder stress, huilen minder en ontwikkelen zich beter. Hoe komt dat? In dit artikel lees je waarom knuffelen zo belangrijk is voor je baby - en hoe je je baby precies geeft wat hij nodig heeft.

Van baarmoeder naar buitenwereld

Om te begrijpen wat een baby allemaal meemaakt beginnen we in de buik. Je baby zit strak en geborgen in de baarmoeder. Alles wat je baby nodig heeft, is aanwezig. In de veilige cocon schommelt je baby vertraagd heen en weer en er is constant zuurstof en voeding. Prikkels zoals licht en geluid komen gedempt binnen. Er is geen verschil tussen dag en nacht. Je baby doet gewoon af en toe een dutje. Alles is fijn en comfortabel.

De overgang naar de buitenwereld is groot: ademhalen, harde geluiden, fel licht, ruimte om te bewegen - alles is nieuw. 

Baarmoeder

Buitenwereld

geborgen en strak

ruimte en lucht

vertraagd schommelen

ongecontroleerd bewegen

lekker warm

afwisselend warm en koud

donker

fel licht

gedempt geluid

harde geluiden

geen geur

allemaal verschillende geuren

constant zuurstof via navelstreng

zelf ademhalen

constante voeding via navelstreng

honger, zelf drinken

de omgeving is constant hetzelfde

groot verschil tussen dag en nacht

af en toe een kort dutje doen

(langer) leren slapen in een ritme

naakt in warme vloeistof

het gevoel van stof op de huid

altijd tegen mama aangedrukt

alleen zijn


Bron:
Happy Baby Coach

Je baby heeft dus eigenlijk een enorme jetlag! Geen wonder dat niet alles meteen vanzelf gaat. Je baby moet nog wennen aan de nieuwe situatie en dat heeft tijd nodig. Door hem lekker veel te knuffelen kan je baby deze nieuwe wereld ontdekken vanuit jouw veilige armen. 

Het vierde trimester

De meeste zoogdieren staan vrij snel op hun poten na de geboorte. Bij mensen is dat anders. Onze baby’s zijn hulpeloos en volledig afhankelijk van jou. De eerste 3 maanden worden ook wel eens ‘Het vierde trimester’ genoemd. Een baby heeft nog geen controle over bewegingen, de spijsvertering werkt nog niet goed en de hersenen moeten zich nog flink ontwikkelen. Je baby is dus eigenlijk nog niet ‘af’. De eerste maanden zijn voor je baby best zwaar en daarom is knuffelen zo ontzettend belangrijk! 

8 voordelen van knuffelen

Als ouder wil je er natuurlijk alles aan doen om je baby te helpen te wennen aan de buitenwereld. Knuffelen speelt een belangrijke rol, zeker in deze eerste fase. Baby’s die vanaf het begin veel liefde en warmte krijgen ontwikkelen zich eerder tot gelukkige, veerkrachtige volwassenen met minder angsten. De voordelen van knuffelen op een rijtje:

 • Geborgenheid. Je baby is gewend aan de krappe omgeving van je baarmoeder. Daar voelde hij zich veilig en op zijn gemak. Met een stevige knuffel ervaart je baby datzelfde vertrouwde gevoel van geborgenheid.

 • Nabijheid. In de buik zat je baby veilig tegen jou aangekropen. Die nabijheid heeft je baby nog steeds nodig na de geboorte. Dit fenomeen zie je vaker in de natuur: de kip die op een nestje kuikens zit en de kangaroo die haar baby in haar buidel draagt. Wij mensen zijn niet anders!

 • Knuffelhormoon. Door te knuffelen komen er hormonen vrij. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en geeft een prettig gevoel. Het hormoon zet ons aan om verbinding te zoeken met elkaar en speelt een belangrijke rol bij de hechting van ouder en kind.

 • Minder stress. Het stresshormoon cortisol remt de ontwikkeling van de hersenen en maakt baby’s vatbaarder voor ziektes en angststoornissen. Knuffelhormoon oxytocine werkt juist stressverlagend. Dit is belangrijk voor een baby, omdat hij nog volop in ontwikkeling is.
  • Ontwikkelen van de hersenen. Bij een pasgeboren baby moeten de verbindingen in de hersenen nog vormen. Ook vindt in het eerste jaar de belangrijkste groei en ontwikkeling van de hersenen plaats - en knuffelhormoon oxytocine heeft hier een positief effect op!

  • Positieve ervaringen. In de nieuwe en onbekende wereld kan je baby wel wat troost en steun gebruiken. Positieve ervaringen zoals knuffelen, praten en lachen zorgen voor de aanmaak van hormonen die de verbindingen in de hersenen stimuleren.

  • Versterken van immuunsysteem. Fysieke aanraking zorgt voor een sterker immuunsysteem. Je baby wordt minder snel ziek en áls hij ziek wordt, zijn de klachten minder hevig. Hiervan profiteert je kindje zijn hele leven!

  • Diepe druk. Een stevige knuffel geeft hetzelfde effect als een massage: de prikkel dringt door tot de diepere huidlaag en zelfs spieren en gewrichten. Dit stimuleert het parasympatisch zenuwstelsel en brengt het lichaam in een staat van rest & digest. Je maakt dan meer oxytocine, endorfine, dopamine en serotonine aan. Dit helpt te ontspannen en ‘naar binnen’ te keren, waardoor je externe prikkels minder waarneemt. Net als in de baarmoeder!
  • Bonusvoordeel: ook volwassenen maken het knuffelhormoon oxytocine aan bij fysieke aanraking. Lekker veel met je baby knuffelen heeft dus ook voordelen voor jou! Het maakt je rustiger, blijer en vermindert stress.

   Het baarmoedergevoel in bed

   Niets is fijner dan een stevige knuffel van mama of papa, maar je kunt niet altijd in de buurt zijn. Als je baby gaat slapen geeft strak instoppen hetzelfde geborgen gevoel. Er is wel een uitdaging: je baby heeft nog geen controle over zijn bewegingen en schopt binnen een mum van tijd het lakentje los. 

   Daarom heb ik het NUNKI lakentje bedacht. Met dit lakentje is strak instoppen supersimpel. Het lakentje gaat om het matras heen en kan niet losraken. Instoppen doe je simpelweg door het lakentje open en weer dicht te ritsen. Door de elastische stof aan de bovenkant ontstaat er een diepe druk sensatie op het bovenlichaam. Dit helpt je baby ontspannen en prikkels te verwerken, net zoals in de baarmoeder.

   Zo knuffelt Fedde&Kees je baby in slaap!

   Bekijk de NUNKI

   Liefs,

   Frederieke

   Nunki knuffelt je baby in slaap
    

   Frederieke Meihuizen

   Eigenaar Fedde&Kees®

   Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!