Het speentje: een zegen en vloek in één

Het speentje lijkt een wondermiddel om je kleintje gerust te stellen en stil te krijgen, vooral tijdens de ontelbare nachtelijke uurtjes waarin je kleintje maar blijft huilen. Maar zoals met zoveel dingen, komt een speentje ook met een aantal nadelen. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van het speentje en geven we praktische tips over hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Ook geven we ideeën over hoe je je kindje weer van het speentje kunt afhelpen als de tijd daar is.

Het speentje bestaat omdat baby’s een sterke zuigbehoefte hebben. Deze zuigbehoefte is de eerste 3 maanden het sterkst. Daarom bestaan er speentjes in vele soorten, vormen en maten. Sommige spenen lijken op de natuurlijke vorm van de tepel, terwijl andere een platte onderkant en een bolle bovenkant hebben. Deze zijn gemaakt om de kaakspieren en de ontwikkeling van het gebit te stimuleren. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je kindje baat heeft bij het speentje. 

De troost van het speentje

Iedere ouder kent de momenten waarop je baby ontroostbaar lijkt. Je hebt alles geprobeerd: voeden, wiegen, zingen, maar niets lijkt te helpen. Een speentje kan in zulke momenten een uitkomst bieden. Het zuigreflex is een van de sterkste reflexen bij pasgeborenen en biedt hen veel comfort. Veel baby’s vinden het prettig om met een speentje in slaap te vallen. Het zuigen helpt hen te ontspannen. Ook bij pijn of ongemak, zoals tandjes die doorkomen of buikkrampjes, kan een speentje een welkome afleiding en troost bieden.

Volgens onderzoek kan een speentje de kans op wiegendood tijdens het slapen verminderen. Dit zou komen doordat het speentje helpt om de luchtwegen van de baby open te houden. Vaak wordt je baby wakker als hij de fopspeen is verloren. Slaapt je baby gewoon door? Dan hoef je hem niet weer terug te doen.

De keerzijde van het speentje

Waar het speentje je aan de ene kant uit de brand helpt, brengt het aan de andere kant ook uitdagingen met zich mee. Sommige baby’s kunnen erg afhankelijk worden van hun speentje. Dit kan lastig zijn, vooral als het speentje 's nachts steeds uit het mondje valt en je baby wakker wordt. 

Bij langdurig gebruik van een speentje, kan het problemen veroorzaken met de tandontwikkeling en de stand van het gebit. Dit is vooral een risico als het speentje nog wordt gebruikt nadat de eerste tandjes zijn doorgekomen. Het geldt ook voor kindjes die duimen. Ook is er een risico dat baby’s die vaak en langdurig een speentje gebruiken, iets later beginnen met brabbelen en praten. Dit komt doordat ze minder vaak oefenen met het maken van klanken en woorden.

We weten niet precies hoe het komt, maar een baby die vaak het speentje gebruikt kan middenoorontsteking krijgen. Heeft jouw baby last van terugkerende middenoorontsteking, dan is het verstandig om het gebruik van het speentje te beperken. 

Praktische tips voor het gebruik van een speentje

Hoe kun je als ouder het beste omgaan met het speentje? Ten eerste is het belangrijk om het speentje met mate te gebruiken. Probeer het speentje alleen te gebruiken wanneer het echt nodig is, bijvoorbeeld om je baby te kalmeren of in slaap te helpen vallen. Zo voorkom je dat je baby er te afhankelijk van wordt. Gebruik het speentje dus niet meteen als eerste oplossing bij huilen. Probeer eerst andere manieren om je baby te troosten, zoals wiegen, zingen of een knuffel geven.

Let op! Zorg er altijd voor dat het speentje regelmatig wordt schoongemaakt en vervang het tijdig om bacteriegroei te voorkomen.

Afbouwen van het speentje

Op een gegeven moment wil je het speentje afbouwen. Dit kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak is het zeker mogelijk. De meeste mensen beginnen met afbouwen zodra de baby wat ouder is en andere manieren heeft om zichzelf te troosten, bijvoorbeeld rond de leeftijd van één jaar. Er is ook iets voor te zeggen om eerder te stoppen, want de sterkste zuigbehoefte van je baby neemt al na 3 maanden af. 

Wil je (langzaam) stoppen met het speentje, volg dan dit stappenplan:

  1. Stapje voor stapje. Gebruik je het speentje ook overdag? Probeer het dan minder te gebruiken en bouw dit langzaam af. Begin daarna met het verminderen van het gebruik tijdens dutjes en uiteindelijk ook tijdens de nacht.
  2. Bied alternatieven. Geef je baby voor het slapengaan een stevige knuffel of een ander troostmiddel als vervanging voor het speentje. Dit kan helpen om de overgang makkelijker te maken. Tip: het NUNKI lakentje kan enorm helpen! Het lakentje zorgt voor een fijne druk, waardoor je baby beter kan ontspannen en sneller in slaap valt.
  3. Wees geduldig en consequent. Het kan even duren voordat je baby helemaal zonder speentje kan. Wees geduldig en blijf consequent in je aanpak, met doorzettingsvermogen zal het uiteindelijk lukken. Het duurt gemiddeld 1 à 2 weken voordat je kindje gewend is aan de afwezigheid van het speentje, houd hier dus rekening mee!

Een zegen en een vloek..

Als moeder van 4 kinderen ben ik ontzettend blij dat het speentje bestaat. Maar man, wat was het soms ook een gedoe. Ik weet als geen ander hoe je baby ontroostbaar kan zijn zonder speentje. Toch zou ik iedereen aanraden om het gebruik te beperken tot de momenten van slaap. Het is namelijk helemaal niet fijn als je baby altijd en overal afhankelijk is van zijn speentje. Hopelijk heb je iets aan dit artikel, heel veel succes!

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!