7 slaaptips voor baby’s met koud weer
Koud weer betekent extra aandacht voor de temperatuur wanneer je baby gaat slapen. Je wil voorkomen dat je baby het koud heeft, maar wist je dat veel mensen hun baby juist veel te warm inpakken in de winter? Lees in dit artikel 7 slaaptips voor baby’s met koud weer.
We denken altijd dat baby’s heel slecht tegen kou kunnen, maar eigenlijk kunnen ze nóg slechter tegen warmte. Als een baby het koud heeft, dan merk je dat meteen omdat hij begint te huilen. Heeft je baby het te warm? Dan laat hij dat veel minder goed merken. Een baby wordt bijvoorbeeld niet snel wakker als hij het te warm heeft. Hij kan zo volledig oververhit raken, zonder dat je het in de gaten hebt. In de winter is het dus niet zomaar een kwestie van je baby lekker warm aankleden en onder een warm deken leggen. Maar wat is dan wel verstandig? Deze tips gaan je helpen!
1. Zorg voor de juiste temperatuur op de babykamer
De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer. Zet dan gerust de verwarming aan, maar lees ook even tip 7!
2. Leg een kruik in bed voordat je baby gaat slapen
Is de babykamer aan de koude kant? Leg dan een kruik of pittenzak in het bedje voordat je je baby naar bed brengt. Zo is het bedje lekker voorverwarmd tegen de tijd dat je baby moet gaan slapen. Let op! Leg nooit een kruik in bed terwijl je baby erin ligt. Zeker niet direct naast je baby, maar ook niet elders in het bedje. De warmte die van zo’n kruik af komt kan te heftig zijn, waardoor oververhitting ontstaat.
3. Kies beddengoed en slaapkleding met de juiste TOG-waarde
Bij een kamertemperatuur tussen de 16 en 19 graden wordt een TOG-waarde van 2,5 aangeraden. Je berekent de totale TOG-waarde simpelweg door de TOG-waardes van verschillende producten bij elkaar op te tellen. Rekenvoorbeeld: combineer een luier (0,5 TOG) met een romper (0,5 TOG), slaapzak (1,0 TOG) en lakentje (0,5 TOG). Veel winterslaapzakjes hebben een TOG-waarde van 3,0. Dat betekent dat ze alleen geschikt zijn in een kamer waar het relatief koud is. Combineer zo’n warm winterslaapzakje dus niet met nog meer warmte in de vorm van lakens of dekens.
Wat is TOG en waarom is het belangrijk?
TOG staat voor Thermal Overall Grade en dit geeft de mate aan waarin kleding en beddengoed warmte vasthouden. De TOG-waarde wordt specifiek gebruikt om te zorgen dat baby’s het niet te warm krijgen in de slaapkamer. Het is niet wettelijk verplicht om de TOG-waarde van babyproducten vast te stellen, maar het is wel heel belangrijk om dit te checken! Heeft een kindje het te warm, dan kan er warmtestuwing ontstaan en dit vergroot de kans op wiegendood.
4. Kleed je kindje in dunne laagjes
De TOG-waarde is een belangrijk uitgangspunt, maar elk kindje is anders dus het blijft belangrijk om goed in de gaten te houden wat werkt voor jouw kindje. Het is slim om te werken met verschillende lagen aan warmte. Heeft je baby het ‘s nachts te warm? Dan verwijder je simpelweg 1 van de laagjes. Zo voorkom je dat je je baby ‘s nachts helemaal moet gaan omkleden, waardoor je baby daarna misschien weer lastiger in slaap komt.
5. Controleer de temperatuur in de hals of bij de voetjes
Het regelen van de temperatuur werkt bij baby’s anders dan bij volwassenen. Baby’s kunnen nog niet zweten om af te koelen en verliezen warmte via het hoofd en de handjes. Als je baby koude handjes heeft, hoeft dat dus helemaal niet te betekenen dat je baby het ook koud heeft! Controleer de temperatuur van je baby in de hals of bij de voetjes. Pas als deze koud zijn kun je concluderen dat je baby het koud heeft. Als de hals en voetjes klam aanvoelen, heeft je baby het te warm.
6. Géén mutsje op in bed
Bij tip 5 beschreven we al dat een baby warmte verliest via het hoofd en de handjes. Het is daarom niet verstandig om een mutsje op te doen in bed. Mocht je kindje het warm krijgen, dan kan hij de warmte tenminste veilig verliezen via het hoofdje. Een mutsje kan dat proces in de weg zitten, waardoor je baby oververhit kan raken.
7. Zet het bedje nooit tegen de verwarming aan
Zet het bedje van je baby nooit rechtstreeks tegen de verwarming aan. De warmte loopt dan veel te snel op en je baby kan oververhit raken. Is het koud op de babykamer? Zet dan een halfuur voor je kindje naar bed moet de verwarming vast aan. Plaats het bedje een eindje bij de verwarming vandaan, zodat de warmte goed kan circuleren door de ruimte. Verwarming kan de lucht in een ruimte heel droog maken, dus let goed op de luchtvochtigheid en zet regelmatig even een raampje open voor de aanvoer van verse lucht.
Bonustip: gebruik je het NUNKI lakentje? Trek je baby in de winter een warm slaapzakje aan of leg een deken over het lakentje. Met slechts 0,5 TOG is het lakentje de perfecte basis om het hele jaar strak in te stoppen.
Liefs,
Frederieke
Eigenaar Fedde&Kees®
Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!