Waarom is begrenzing belangrijk voor een baby?

De overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld is groot. Je baby is gewend om strak en geborgen in de baarmoeder te zitten, waar alles automatisch gaat. Eenmaal geboren moet je baby enorm wennen aan de nieuwe leefomgeving. Je baby heeft behoefte aan begrenzing. Wat is begrenzing precies? Waarom is het belangrijk voor een baby? Wat kan jij als ouder doen om je baby begrenzing te geven? Lees alles over begrenzing in dit artikel.

Een pasgeboren baby is compleet afhankelijk van zijn ouders en heeft nog geen controle over zijn eigen lichaam. Sterker nog: in het begin beseft hij niet eens dat hij een lichaam heeft. Het is voor een baby daarom lastig te bepalen waar zijn lichaam ophoudt en waar de rest van de wereld begint. Hij kan zich hierdoor verloren voelen en heeft extreem veel behoefte aan houvast. Begrenzing is dan één van de dingen waar je baby naar snakt.

Wat is begrenzing?

Begrenzing betekent letterlijk dat je een grens aangeeft, dat je afbakent waar het één ophoudt en het andere begint. Voor een baby is dat relevant, omdat hij nog niet precies snapt waar zijn lichaam begint en ophoudt. Als je baby in de buik zit, ervaart hij constant begrenzing door de baarmoeder. Dit is een fijn en veilig gevoel, iets wat een baby na de geboorte heel erg kan missen. 

Hoe geef ik mijn baby begrenzing?

Je geeft je baby begrenzing door iets tastbaars tegen het lijfje aan te leggen. Zo voelt je baby dat daar iets anders begint en snapt hij dat zijn eigen lichaam daar dus ophoudt. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Een paar voorbeelden:

 • Knuffelen. De meest natuurlijke manier om je baby een gevoel van begrenzing te geven is door lekker te knuffelen. Jouw armen om je baby heen zorgen voor een fijn en veilig gevoel, waar je baby enorm van kan genieten.
 • Huid-op-huidcontact. Ook zonder constant je armen strak om je baby heen te slaan kan je baby enorm genieten van huid-op-huidcontact. Het zorgt voor de ouder-kind binding, geeft een gevoel van veiligheid en laat je baby ontspannen. Het nadeel is wel dat je huid-op-huidcontact onmogelijk 24/7 kunt geven. Ook wordt het afgeraden tijdens de slaap.
 • Draagdoek. In een draagdoek zit een baby strak en geborgen. De zwaartekracht zorgt ervoor dat je baby een fijne druk ervaart, waardoor hij beter kan ontspannen.
 • Strak instoppen. Dit zorgt voor begrenzing en laat je kindje beter ontspannen. Strak instoppen is niet moeilijk, maar de kans is wel groot dat je kindje door de ongecontroleerde bewegingen het lakentje weer los trapt. Het NUNKI lakentje is dan echt een uitkomst: het lakentje gaat om het matrasje heen waardoor het niet los kan raken.
 • Knuffeldoekje boven het hoofd. In bed kan een klein knuffeldoekje boven het hoofdje van je kindje zorgen voor een gevoel van begrenzing en veiligheid. Let wel op dat je een klein knuffeldoekje kiest. Een groot doek of knuffel wordt afgeraden in verband met veiligheid. Deze speendoekjes hebben het ideale formaat.
 • Babynestje. Een babynestje is een matrasje met opstaande randen. Een mooie manier om in en van de box een begrensd plekje te maken. Let wel op dat babynestjes niet zo veilig zijn voor slapende baby’s. Als je baby met het hoofdje tegen de zijkant belandt kan hij namelijk niet goed ademen. Gebruik een babynestje daarom alleen onder toezicht. 

 • NUNKI lakentje zorgt voor begrenzing

  De behoefte aan begrenzing bij een baby is één van de grootste inspiratiebronnen geweest voor het NUNKI lakentje. Het lakentje heeft een elastische band van een fijne tricot stof die precies de juiste druk uitoefent op het bovenlichaam van je kindje. Dit fijne strakke gevoel van begrenzing is vergelijkbaar met de zwaartekracht als je je kindje draagt en het gevoel van een stevige knuffel. Zo voelt je kindje zich veilig en kan het beter ontspannen. Dit zorgt ervoor dat je kindje sneller in slaap valt en langer doorslaapt!

   

  Frederieke Meihuizen

  Eigenaar Fedde&Kees®

  Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!