Zo kiest Fedde&Kees voor duurzaamheid

Als moeder van vier kinderen maak ik graag keuzes voor een betere toekomst. Ik wil natuurlijk dat mijn kinderen straks ook een fijn leven hebben op deze planeet. Daarom maak ik in mijn bedrijf Fedde&Kees duurzame keuzes. In dit artikel lees je welke duurzame keuzes ik heb gemaakt en welke invloed dat heeft op de kosten en de prijs.

Laten we eerst even vaststellen wat duurzaamheid precies is. In mijn ogen is duurzaamheid de juiste keuzes maken voor een betere toekomst van mens en milieu. Concreet is dat waar voor je geld krijgen, op de juiste manier omgaan met mensen en zorgen dat je het milieu zo min mogelijk belast. 

1. De beste kwaliteit stoffen

Bij Fedde&Kees kiezen we voor de beste kwaliteit stoffen. We willen natuurlijk een goed product aanbieden en we willen dat het zo lang mogelijk mee gaat! Het NUNKI lakentje kun je bijvoorbeeld gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer 3 jaar. Als je de wasinstructies goed opvolgt en er netjes mee omgaat, kun je het lakentje ook echt 3 jaar lang blijven gebruiken. Dat hebben we te danken aan de keuze voor kwaliteitsstoffen. Het is dus niet nodig om een nieuw lakentje te kopen vanwege slijtage. Wel zien we dat veel ouders een tweede lakentje bestellen voor op de opvang, bij opa en oma of voor als het lakentje in de was zit!

2. OEKO-TEX: veilig voor mens en milieu 

De stoffen die we gebruiken hebben een OEKO-TEX Standard 100 keurmerk. Dit betekent dat het textiel is getest op stoffen die schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid, zoals het veroorzaken van allergische reacties. Daarnaast stelt het keurmerk ook eisen aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen zoals zware metalen, gewasbescherming en schadelijke kleurstoffen. Door te kiezen voor textiel met het OEKO-TEX keurmerk weten we zeker dat we geen schade toebrengen aan mens of milieu. Lees meer over OEKO-TEX.

3. Handgemaakt in Europa

Alle producten van Fedde&Kees worden met de hand gemaakt in Europa. We werken samen met Polka. Dit bedrijf is ruim 30 jaar geleden gestart als klein naaiatelier. Inmiddels werken er zo’n 40 medewerkers in de leeftijdscategorie tussen de 30 en 60 jaar. Zij krijgen een eerlijk salaris, goede arbeidsomstandigheden en de meesten werken dan ook al jaren bij het bedrijf. Deze mensen werken elke dag met veel aandacht en plezier aan de producten van Fedde&Kees. Zo kunnen wij de kwaliteit garanderen en helpen we goede krachten aan een fijne baan!

4. Retourbeleid

Het bestellen en retourneren van kleding heeft een grote impact op het milieu. De afgelopen jaren is bekend geworden dat veel grote webshops kleding vernietigen zodra het retour wordt gestuurd, omdat dit goedkoper is dan opnieuw verkoopklaar maken. Bij Fedde&Kees gaan we anders met onze spullen om. Wij willen het milieu niet belasten met onnodig afval en als kleine ondernemer kunnen we het ook niet betalen om waardevolle spullen zomaar weg te gooien. Daarom betaal je zelf de verzendkosten als je een product wil retourneren. We hopen dat dit ervoor zorgt dat je beter nadenkt over je aankoop. Twijfel je echt of het iets voor je is? Dan kun je onze producten huren via Wieg Huren.

Geretourneerde producten van Fedde&Kees worden altijd opnieuw gebruikt. Is het product nog spiksplinternieuw en ongebruikt? Dan kunnen we het opnieuw verkopen. Is het product al eens gebruikt of gewassen? Eigenlijk vervalt dan je retourrecht, maar als wij een kans zien om het product te gebruiken voor een beurs of als sample, dan zullen we aanbieden dat je het mag terugsturen tegen een gereduceerd tarief. Tip: onze producten zijn ook erg gewild op Vinted en Marktplaats!

5. Zonnepanelen

Deze laatste is een beetje flauw: op het bedrijfspand van Fedde&Kees liggen zonnepanelen. Dit heeft een relatief kleine impact bij mijn kleine bedrijf, want zoveel stroom verbruikt Fedde&Kees helemaal niet. Ons kantoor is vrij klein en het grootste gedeelte van het jaar doen we niet eens een lamp aan. Werken bij daglicht gaat prima! Bij grote bedrijven zouden zonnepanelen in verhouding veel meer effect hebben. Toch is het voor mij een volstrekt logische keuze om zonnepanelen op het dak te leggen, want alle kleine beetjes helpen!

Duurzaamheid vs prijs

Hebben deze duurzame keuzes effect op de prijs? Ja. Mijn producten zouden bijvoorbeeld goedkoper kunnen zijn als ik ze zou laten produceren in China. Toch kies ik met mijn portemonnee liever voor duurzaamheid en mensenrechten. Ik heb het NUNKI lakentje bedacht voor mijn jongste zoontje Fedde, die een huilbaby was. Het was in eerste instantie helemaal geen commercieel product. Toen het zo goed werkte voor Fedde, dacht ik: andere ouders hebben dit ook nodig. Daarom heb ik Fedde&Kees opgericht. Dit bedrijf bestaat omdat ik mensen wil helpen, niet omdat ik zo snel mogelijk veel geld wil verdienen. Ook dat is duurzaamheid voor mij: niet gaan voor de korte termijn, maar streven naar een betere toekomst. Voor mijn eigen kinderen en voor alle baby’s die nog geboren gaan worden.

Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met me op.

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!