Slaaptips klok verzetten met een baby

In de nacht van zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober gaat de wintertijd in; de klok gaat een uur terug. Voordat je kinderen had betekende dit een uurtje extra slapen. Maar voor ouders met kleine kinderen (en met name kindje die altijd al vroeg wakker zijn) is deze overgang naar wintertijd pittig. Want is je kindje normaal rond 6:00 uur wakker (wat al héél vroeg voelt waarschijnlijk!), dan zal je kindje nu om 5:00 uur wakker worden, toch? Help!

Slaapcoach en eigenaresse Marijke van Bureau van slaap geeft tips voor een soepele overgang naar de wintertijd. 

Hoe is de overgang naar wintertijd voor je kind?

De overschakeling naar wintertijd betekent dat de biologische klok even ontregeld wordt. Dat vraagt vaak echt een week om te wennen. Dat komt omdat het opnieuw instellen van het biologische klokje best iets ingewikkelds is. Daarom adviseren wij bij baby's, kleine kindjes én vroege vogels altijd om de overgang stapsgewijs te doen. Bij ons volwassenen gaat het vaak redelijk makkelijk: je gaat een aantal dagen wat later naar bed en op den duur word je ook wat later wakker.

Bij kleine kinderen werkt het anders Want hoe later je je kindje naar bed brengt, hoe vroeger je kindje wakker wordt. Dat klinkt misschien gek, dus ik leg er graag wat meer over uit. ls je je kindje te lang wakker houdt, raakt je kindje vermoeid. Hoe meer vermoeid of zelfs oververmoeid, hoe moeizamer je kindje in slaap valt. Gaat je kindje namelijk te veel over de piek van moeheid heen, dan maakt het lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dat hormoon zorgt ervoor dat het slaaphormoon melatonine afneemt in het lichaam. Je kindje heeft dan niet alleen meer moeite met inslapen, maar ook met doorslapen. Vermoeidheid is dus een van de factoren die zorgt voor vroeg waken.

Je baby geleidelijk laten wennen aan het nieuwe ritme

Bureau van slaap adviseert ouders van jonge kindjes (tot 1,5 a 2 jaar oud) om het nieuwe ritme geleidelijk te introduceren. Stap voor stap, dag voor dag. Daar kan je het beste in de week voorafgaand aan de overgang naar wintertijd mee starten. Een uur tijdsverschil is voor kleine kindje namelijk echt een groot verschil.

Marijke legt uit wat je kan doen: “Je start 5 tot 6 dagen voor het moment van klok verzetten met de gehele dag 10-15 minuten te verschuiven. Dat betekent dat je alle activiteiten, zoals voedingsmomenten, bedritueel, naar buiten gaanen slapen, elke dag 10-15 minuten later doet. Hoe kleiner je kindje, hoe kleiner de stapjes die je wil nemen.”

Gaat je kindje altijd rond 19:15 uur slapen? Dan wordt dat nu 19:25 uur. Dat betekent dus ook dat je het avondritueel wat later start. Marijke benadrukt wel om niks te overhaasten en vooral ook naar je kindje, slaapsignalen en wakkertijden* te kijken.

De overgang naar wintertijd voor je dreumes of peuter 

Hoe ouder je kindje is, hoe groter de stappen zijn die je kan nemen. Dat betekent niet dat je dreumes of peuter helemaal niet hoeft voor te bereiden. Marijke adviseert dan om 1tot 2 dagen van tevoren de bedtijd en vaste handelingen en activiteiten wat op te schuiven.

Bij dreumesen en peuters kan een slaaptrainer ook heel goed werken. Een slaaptrainer is een soort wekker die je kan instellen; rood betekent dat je kindje nog mag slapen en groen dat je kindje wakker mag zijn. Zo geef je je kindje het signaal dat het nog geen tijd is om op te staan.

Liever cold turkey?

Geloof je het allemaal wel en ben je meer van een cold turkey-aanpak? Dit kan ook heel goed werken hoor! Vooral als het slapen overwegend prima gaat, je kindje wat ouder is of je minder van regelmaat bent.

Je doet dan geen voorbereiding vooraf en verzet gewoon de klok op zondag. Dit kan met name bij wat oudere kindjes of stabiele slapers prima werken. Wel kan het de eerste dagen wat bedtijdstruggles geven, maar sommige kindjes varen daar echt prima op. De overgang naar wintertijd verloopt ook dan meestal prima. 

3 goede tips voor de overgang naar wintertijd

Met deze 3 tips ben je goed voorbereid op de wintertijd:

1. Maak gebruik van daglicht

Om de hormonen in het lichaam zo goed mogelijk in te stellen, is het goed om je kindje te laten wennen aan wanneer het 'ochtend' is. Dat doen je met (dag)licht, interactie en een ontbijt. Dus als het tijd is om op te staan, zet lekker die lichten aan. Er mag weer harder gepraat en gespeeld worden. Laat je kindje maar zien dat het ochtend is. 

Ga in de ochtend ook lekker naar buiten het daglicht in, dat stelt de hormonen en die biologische klok goed in.

2. Als je kindje tóch voor 6:00u wakker wordt

Wordt je kindje tóch gewoon nog rond de oude tijd wakker en is dit vóór 6:00 uur nieuwe tijd? Laat je kindje dan voelen dat het nog nacht is. Geen licht, interactief of ontbijt dus. Troost je kindje en blijf eventueel bij je kindje tot het 6:00 uur is. Probeer niet de slaapkamer uit te gaan, want dan wil je kindje ook graag de slaapkamer uit. Valt hij toch niet meer in slaap? Dan om 6:00 uur die lichten aan en het is ochtend! 

3. Geef de overgang naar wintertijd wat tijd

 Het instellen van een nieuw ritme heeft echt wel even een week de tijd nodig - en soms zelfs iets langer. Het biologische klokje moet echt even opnieuw ingesteld worden. Geef het dus ook even de tijd. Duurt het bij jullie langer om het ritme van je kindje stapsgewijs op te schuiven? Probeer dan een extra rustmoment in te plannen op de dag om (over)vermoeidheid of te voorkomen.

Mini Masterclass Wintertijd 

Wil jij graag de overgang naar wintertijd soepel laten verlopen? Doe dan mee met de Mini Masterclass Wintertijd van Bureau van slaap. Jij krijgt álle tips en voorbereiding die je kan doen, zodat jij een persoonlijk plan kan maken voor jouw kindje. Inclusief fijne ondersteunende filmpjes en antwoorden op ál je vragen om je vóór, tijdens & na de overgang te begeleiden.

*Bureau van Slaap werkt met wakkertijden. Dat zijn de maximale tijden dat je kindje op een bepaalde leeftijd tussen de slaapjes door wakker kan zijn. Wil je weten welke wakkertijden bij de leeftijd van jouw kindje passen? Je kan ze GRATIS aanvragen op de website.

Marijke

Bureau van Slaap

Marijke Smeding is kinderslaapcoach en eigenaresse van Bureau van slaap. Samen met haar team van professionele, gecertificeerde slaapcoaches helpt zij dagelijks ouders aan meer (nacht)rust in het gezin. Bureau van slaap werkt met een liefdevolle aanpak, zonder je kindje te laten huilen of te slaaptrainen. Op Instagram delen zij de wereld aan gratis slaaptips.