Slaapsignalen herkennen bij je baby

Word je voor het eerst ouder, dan kan het enorm spannend zijn om je baby te leren kennen. In het begin lijkt elk geluidje en iedere beweging een raadsel; gaat alles wel goed of moet ik iets doen? Als het aankomt op slaap, is het heel belangrijk om slaapsignalen te herkennen. Ontdek in dit artikel hoe je slaapsignalen herkent en wat je het beste kunt doen als je baby aangeeft dat hij moe is.

Slaapsignalen zijn tekenen van dat je baby slaap nodig heeft. Het lijkt net alsof een jonge baby nog helemaal niet kan communiceren, maar dat is dus niet helemaal waar! Bepaalde bewegingen en specifiek gedrag is wel degelijk een vorm van (non-verbale) communicatie. 

Door de signalen van je baby te herkennen en te begrijpen, krijg je inzicht in de slaapcyclus van je baby. Dit maakt je dagelijkse leven een stuk gemakkelijker. Inspelen op de slaapsignalen bevordert namelijk een gezonde slaaproutine en hiermee vergroot je de kans dat je baby goed slaapt.

Wel wil ik nog even benadrukken dat elke baby anders is. In dit artikel hebben we de meestvoorkomende slaapsignalen op een rijtje gezet, maar houd altijd in je achterhoofd dat jouw baby misschien nog andere manieren gebruikt om te vertellen dat hij moe is. 

Oké, dan gaan we nu verder naar de slaapsignalen.

Gapen

Het eerste slaapsignaal herkennen we natuurlijk allemaal, want deze laten de ouders ook nog wel eens zien: gapen. Het universele teken van vermoeidheid. Zie je dat je kindje aan het gapen is? Dan wordt het tijd om te beginnen aan het bedritueel!

In de oogjes wrijven

Wanneer je baby in zijn oogjes begint te wrijven, is het vaak tijd om naar bed te gaan. Dit schattige gebaar duidt op vermoeidheid en dan is het slim om de rustige omgeving op te zoeken.

Rusteloosheid

Is je kindje plotseling heel onrustig? Dan is het waarschijnlijk heel erg moe. Je herkent dit gedrag aan ‘hyperactieve’ bewegingen zoals zwaaien met de armpjes, veel friemelen en geen rust kunnen vinden. Je baby ervaart ongemak en is misschien op zoek naar een comfortabele slaaphouding. Herken rusteloosheid als behoefte aan slaap en begin direct met ontprikkelen: zet muziek of tv uit, leg speelgoed uit het zicht en geef je kindje de kans om rustig te worden.

Aan de oortjes frunniken

Frunniken aan de oortjes komt vaak voor als je kindje onrustig is vanwege moeheid. Je kindje heeft bewegingsdrang en dat uit zich door onrustig naar de oortjes te grijpen. Het is een vrij subtiel signaal dat bijna altijd duidt op moeheid. Let wel op, als je kindje de hele dag door aan zijn oortjes zit, is er misschien sprake van een ontsteking.

Hangerigheid

Een hangerig en zeurderig kindje lijkt misschien chagrijnig, maar waarschijnlijk is het gewoon moe. Proberen op te vrolijken heeft nu niet zoveel zin, het is slimmer om te beginnen met het bedritueel. Je zult zien dat je kindje na het slaapje weer nieuwe energie heeft.

Wegkijken en staren

Is het ineens lastig om oogcontact te krijgen met je baby? Ook dat is een slaapsignaal! Baby’s die moe zijn, ontwijken soms interactie door weg te kijken en juist heel erg te gaan staren. Herken dit dus als een teken van slaperigheid en breng je kindje lekker naar bed.

Slaapsignaal herkend, en nu?

Heb je een slaapsignaal herkend bij je baby? Dan is het tijd om te beginnen aan het bedritueel. Begin altijd met ontprikkelen: haal alle prikkels weg uit de ruimte of zoek een rustige ruimte op. Vermijd beeldschermen, harde en drukke geluiden en veel kleurtjes. Zachte rustgevende muziek of white noise werken vaak juist wel goed om je kindje voor te bereiden op het slapengaan. 

Volg nu het ritueel zoals jullie gewend zijn, zodat je baby snapt dat het tijd is om te gaan slapen. Als je kindje onrustig is, knuffel dan eerst uitgebreid, leg je kindje in bed en blijf er even bij staan, met eventueel een hand op zijn hoofdje of buikje. Of gebruik het NUNKI lakentje om je kindje simpel en veilig strak in te stoppen. Zo voelt je baby zich veilig en kan hij gemakkelijker in slaap vallen.

Liefs,


Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!