Reizen met baby's: slaaptips voor onderweg

Het avontuur van het ouderschap is altijd in beweging en soms heb je behoefte om met je kleintje op pad te gaan. Of je nu op bezoek gaat bij opa en oma, een roadtrip maakt met de auto, of zelfs het vliegtuig instapt voor een vakantie: reizen met je baby kan een spannende onderneming zijn. Maar één ding blijft constant: slaap is van onschatbare waarde voor je baby, ongeacht waar je bent. In dit artikel krijg je inzicht in hoe je de slaap van je kleintje kunt behouden of stimuleren tijdens het reizen.

Laat ik even beginnen met het volgende: elke baby is uniek. Wat voor de een werkt, werkt niet altijd voor de ander. Als moeder van vier kinderen heb ik dat van dichtbij meegemaakt! Gebruik tips zoals deze dus nooit als heilige graal, eerder als leidraad en inspiratie. Vertrouw altijd op je moederinstinct en lees de signalen van je baby, zodat je langzaam kunt ontdekken wat werkt voor jouw baby. Dat gezegd hebbende, deel ik graag een paar handige tips met je.

1. Breng het comfort van thuis mee

Baby's gedijen het beste wanneer ze zich veilig en vertrouwd voelen. Of je nu in een hotelkamer, bij familie of vrienden, of in een vakantiehuis verblijft; probeer wat vertrouwde items mee te nemen. Denk aan het favoriete dekentje, een knuffelbeestje en het gebruikelijke slaapliedje. Dit kan je baby helpen om zich op zijn gemak te voelen in een nieuwe omgeving. Hoe meer bekende gezichten, geluiden, geuren en visuele prikkels, hoe gemakkelijker je kindje kan ontspannen en in slaap kan vallen.

2. Houd vast aan een bekend slaapritueel

Als je thuis een vast slaapritueel hebt, probeer dit dan zo veel mogelijk vast te houden - ook als je onderweg bent! Denk bijvoorbeeld aan ontprikkelen voor het slapengaan, voeden, even knuffelen, een verhaaltje voorlezen of een rustig slaapliedje zingen of neuriën. Het volgen van het vertrouwde ritueel kan je baby helpen ontspannen en voor te bereiden op de slaap. Grote kans dat je kleintje dan sneller in slaap valt!

3. Timing is belangrijk

Probeer je reisplannen af te stemmen op de slaapbehoeften van je baby. Als je baby op bepaalde tijden gewoonlijk slaapt, probeer dan je reis zo te plannen dat je kunt profiteren van die natuurlijke slaapcycli. Dit kan betekenen dat je de auto start of het vliegtuig instapt vlak voordat je baby normaal gesproken een dutje doet, zodat je baby onderweg rustig in slaap kan vallen. De beweging en het geluid van een voertuig vormen een constante prikkel die baby’s vaak slaperig maakt. Gebruik dat in je voordeel!

4. Creëer een comfortabele slaapomgeving

Misschien verblijf je in een hotel, op de camping of bij vrienden of familie. Wat de locatie ook is, zorg altijd voor een slaapomgeving die veilig en comfortabel is. Controleer altijd van tevoren of de wieg of het reisbedje helemaal compleet en netjes is en gebruik indien nodig extra beddengoed om de omgeving zachter te maken. Het kan enorm helpen om hetzelfde beddengoed te gebruiken als thuis, want dan voelt en ruikt het bedje hetzelfde als altijd. Kies zoveel mogelijk voor een donkere en rustige ruimte, waar je baby zo min mogelijk prikkels ervaart.

5. Vergeet niet om rust te nemen

Reizen met een baby kan vermoeiend zijn, dus zorg ervoor dat je als ouder ook voldoende rust krijgt. Plan pauzes in tijdens lange autoritten, zodat zowel jij als je baby de gelegenheid hebben om te ontspannen en bij te tanken. Wanneer je baby een dutje doet, kan een van de ouders gerust even mee slapen! Op die manier ben je als ouder lekker uitgerust en kunnen jullie elkaar afwisselen als je bijvoorbeeld ver moet rijden. 

6. Flexibiliteit is de sleutel

Reizen met een baby is niet 100% te plannen. Wees daarom flexibel en bereid om aanpassingen te doen aan je reisplannen en routines als dat nodig is. Het belangrijkste is dat je kunt genieten van de tijd met je kleintje, ook als je onderweg bent. Het klinkt heel cliché en zoetsappig, maar het is écht waar: voordat je het weet is je kleine baby een stuk groter en dan verlang je zeker nog eens terug naar de tijd met dat kleine hummeltje in je armen. 

Probeer daarom zoveel mogelijk herinneringen te verzamelen, want reizen met je baby kan een geweldige ervaring! Met de bovenstaande slaaptips in gedachten, kun je je kleintje helpen om comfortabel te slapen, waar je ook naartoe gaat. Vergeet niet dat jij als ouder de expert bent als het gaat om de behoeften van je baby. Vertrouw dus op je intuïtie en geniet van elk moment van elke bijzondere reis die je samen maakt.

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!