Een stevige knuffel geeft een veilig gevoel, hoe komt dat?

Een stevige knuffel krijgen voelt fijn - dat geldt voor je baby maar net zo goed voor jou! Knuffelen is niet alleen goed voor je geest, maar ook voor je lichaam. Dit heeft te maken met diepe druk en hormonen. In dit artikel lees je waarom een stevige knuffel een fijn en veilig gevoel geeft én hoe Fedde&kees deze techniek gebruikt om je baby beter te laten slapen.

Diepe druk helpt ontspannen

Een stevige knuffel voelt anders dan een lichte aanraking. Met een stevige knuffel creëer je diepe druk: een gelijkmatige druk die veel dieper gaat dan het huidoppervlak. Deze prikkel dringt door tot diepere huidlagen en spieren en gewrichten. Dit stimuleert de enteroceptoren en proprioceptoren. Als gevolg daarvan word je je meer bewust van je eigen lichaam en keer je naar binnen. Hierdoor komen omgevingsprikkels minder hard binnen. Dit is precies waarom een massage zo fijn voelt: door de diepe druk word je rustig en kun je gemakkelijker ontspannen.

In de onderstaande video legt Osteopaat Anja Caers uit hoe diepe druk precies werkt.

Bron: Anja Caers, www.happybabycoach.com

Meer weten over diepe druk? Lees dan ook het artikel: Diepe druk, wat is dat precies?

Hormonen geven een fijn gevoel

De diepe druk van een stevige knuffel stimuleert het parasympatisch zenuwstelsel. Je lichaam raakt in een staat van rest & digest. Dit betekent dat je ontspannen bent. De aandacht gaat vooral naar het lichaam zelf en veel minder naar de omgeving. In deze staat maak je een aantal hormonen aan waarvan je een fijn en veilig gevoel krijgt, zoals ‘knuffelhormoon’ oxytocine, endorfine, dopamine en serotonine. Die laatste is ook de voorloper van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast wordt ook de aanmaak van het stresshormoon cortisol geremd. 

De cocktail aan hormonen die vrijkomt bij een stevige knuffel geven je een fijn en veilig gevoel. Ook hebben ze een positief effect op je gezondheid. Onder invloed van deze fijne hormonen ga je sneller de verbinding aan met anderen, heb je minder last van stress en versterkt je immuunsysteem. Bij jonge baby’s zorgen de hormonen dat de hersenen zich beter ontwikkelen en dat je kleintje minder snel ziek wordt. Alleen maar voordelen dus!

Datzelfde gevoel in bed

Niets is fijner dan een stevige knuffel van mama of papa, maar je baby en jij hebben zelf ook rust nodig. Wil je dit fijne en veilige gevoel ook geven als je baby gaat slapen? Ons NUNKI lakentje gebruikt deze techniek om je baby een stevige knuffel te geven in bed. De elastische band zorgt voor diepe druk op het bovenlichaam. Dit helpt je baby ontspannen en prikkels verwerken, net zoals in de baarmoeder. Je kindje keert 'naar binnen', is minder gevoelig voor prikkels van buitenaf en voelt zich fijn en veilig door de hormonen die vrijkomen. Zo knuffelt Fedde&Kees je kindje in slaap!

Bekijk deze video en ontdek in 1 minuut hoe het NUNKI lakentje precies werkt:


Ons innovatieve NUNKI lakentje is bekroond met twee Baby Innovation Awards in 2019. Al meer dan 20.000 baby’s slapen elke dag beter met Fedde&Kees. 

Bekijk NUNKI

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!