De overgang van wieg naar groter bedje: een gids voor ouders

Als kersverse ouder moet je ontzettend veel keuzes maken. Een van de eerste beslissingen gaat over het bedje. De meeste ouders kiezen voor een wieg of co-sleeper voor hun pasgeboren baby. Dat gezellige bedje heeft veel nachtelijke knuffels en zoete dromen gezien, maar op een gegeven moment komt de dag dat je kleintje te groot wordt. De overgang naar een groter bedje is een mijlpaal in de groei van je baby en kan wat aanpassing vergen, zowel voor de baby als voor jou als ouder.

Over het algemeen wordt een wieg of co-sleeper gebruikt totdat een baby leert rollen. Wanneer dat is, is afhankelijk van je baby. Sommige baby’s rollen al bij 4 maanden, anderen zijn bijna 6 maanden als ze deze nieuwe skill leren. Het is daarom aan te raden om uiterlijk bij 6 maanden van bedje te wisselen - maar in veel gevallen zelfs al eerder! Dit kan zorgen voor een uitdaging, want een kleiner bedje biedt een fijne en geborgen omgeving waar je baby zich veilig voelt.

Een nieuw bedje kiezen

De eerste stap in deze overgang is de keuze van het nieuwe bedje. Het is belangrijk om rekening te houden met veiligheid, comfort en duurzaamheid. De meeste ouders gaan in deze fase voor een ledikantje. Dit bedje is standaard 60 cm breed en 1,20 meter lang. In een ledikant kan je kindje slapen tot hij een jaar of 3 á 4 is. Je gebruikt het bedje dus een aantal jaar. Het is ook mogelijk om een ledikantje te huren of te lenen van vrienden of familie. Dit is een stuk voordeliger en duurzamer.

Een andere optie is een doorgroeibedje van 70 x 140cm. Dit lijkt een praktische keuze omdat je dit bedje voor een lange tijd kunt gebruiken, maar er kleven ook nadelen aan. Jonge kindjes hebben ontzettend veel behoefte aan een geborgen gevoel en het is heel lastig om dat te creëren in een groot bed. Je baby ligt ver van de randen af en ‘verdrinkt’ als het ware in zo’n groot bed. Een kleiner bedje voelt meestal veiliger en fijner voor je baby.

Stap voor stap de overgang begeleiden

Hoe kun je je baby stap voor stap begeleiden om te wennen aan deze overgang? Bekijk hier een handig stappenplan:

Stap 1. Timing is alles

Bij de overgang van wieg naar ledikant speelt timing een belangrijke rol. Probeer niet te vroeg, maar ook niet te laat over te stappen naar een groter bedje. Een veelvoorkomende indicatie is wanneer je baby meer begint te bewegen in bed. Zodra je baby echt zelf kan omrollen, is het tijd voor een groter bedje.

Stap 2. Creëer vertrouwdheid

De overgang kan voor je baby spannend zijn. De wieg bood een knusse en begrensde ruimte, wat je baby doet denken aan de baarmoeder. Een groter bedje kan in het begin als een enorme open ruimte aanvoelen. Om het vertrouwen te vergroten, is het verstandig om herkenbare items uit de wieg mee te nemen naar het nieuwe bedje. Kies bijvoorbeeld voor dezelfde stof beddengoed, omdat je baby al weet hoe dit aanvoelt. 

Stap 3. Begrenzing bieden

Baby's weten nog niet zo goed waar hun lichaam precies begint en eindigt. Wanneer ze in een groter bedje liggen, kan dit zorgen voor een angstig gevoel. Besteed daarom aandacht aan begrenzing. Je kunt je baby begrenzing bieden door strak in te stoppen, verkort op te maken of een klein knuffeldoekje boven het hoofdje van je baby te leggen. Dit helpt je baby om te voelen waar zijn lichaam ophoudt en dat geeft een veilig en geruststellend gevoel.

Tip! Een wieg of co-sleeper wordt vaak in de slaapkamer van de ouders geplaatst, terwijl het ledikantje op de babykamer staat. Dit maakt de overgang wel heel groot! Zelf vond ik het prettig om eerst het wiegje of de co-sleeper naar de babykamer te verplaatsen, zodat je kindje vast went aan de ruimte vanuit het vertrouwde bedje. Pas als de ruimte ook vertrouwd is geworden, zou ik het bedje wisselen. Zo kan je baby in stapjes wennen aan de veranderingen.

Introduceer het NUNKI lakentje

In deze fase is ons prijswinnende NUNKI lakentje echt een goede tip. Dit speciale lakentje is ontworpen om het geborgen gevoel van de baarmoeder na te bootsen in bed. De elastische stof geeft een fijne druk op het bovenlichaam van je kindje, wat kan bijdragen aan een gevoel van veiligheid. De kans is groot dat je baby zo meer ontspanning vindt in het nieuwe bedje. Ook wordt het in een groot bedje nog lastiger om je baby strak in te stoppen. De kans is groot dat je kindje het beddengoed snel lostrapt. Het NUNKI lakentje gaat om het matrasje heen en kan niet losraken. Zo houdt je baby dat fijne en geborgen gevoel het hele slaapje vast.

Gebruikte je het NUNKI lakentje al in de wieg of co-sleeper? Ook dan is het aan te raden om het lakentje ook in het ledikant te gebruiken! Je baby is al bekend met de fijne zachte stof en het bedritueel, waarbij je baby strak wordt ingestopt door simpelweg een rits dicht te ritsen. Door hetzelfde ritueel aan te houden verandert er niet eens zo heel veel voor je kindje als hij ineens in een groter bedje moet slapen.

Conclusie: een nieuwe slaapfase begint

De overgang van wieg naar groter bedje markeert een nieuwe fase in de ontwikkeling van je baby en ouderschap. Met geduld, zorgvuldige voorbereiding en aandacht voor het comfort van je kleintje, kun je deze overgang soepel laten verlopen. Elk kind is uniek, dus luister naar de signalen van je baby en pas de overgang aan op zijn of haar tempo. Succes!

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!