9 slaaptips voor baby's met warm weer

Het is weer volop zomer en dat brengt extra uitdagingen met zich mee als je baby gaat slapen. De kans is groot dat je kindje met warm weer onrustiger slaapt, moeilijker in slaap valt of juist sneller wakker wordt. Lees in dit artikel 9 slaaptips voor baby’s met warm weer!

1. Breng je kindje op de normale tijd naar bed

Warm weer zorgt ervoor dat mensen van nature hun dagelijkse routine aanpassen. Het is overdag veel te warm, waardoor je ‘s avonds pas echt actief wordt. Je eet later en gaat misschien later naar bed omdat het dan pas afkoelt en je in de hitte toch niet kan slapen. Dit veranderende gedrag kan je baby ontregelen, dus probeer voor je baby zoveel mogelijk de vaste bedtijd aan te houden. Rust en regelmaat zijn ontzettend belangrijk voor baby’s en de routine aanpassen op het warme weer heeft daarom vaak het tegenovergestelde effect.

2. Zorg voor een koele kamer

De ideale temperatuur voor een babykamer is 18 tot 20 graden, dus doe er alles aan om de kamer van je kindje koel te houden. Houd op warme dagen de gordijnen, ramen en de deur dicht. Zonwering of verduisterende gordijnen kunnen helpen om de hitte buiten te houden. In de zomer is het vaak pas ‘s avonds laat (of juist ‘s ochtends vroeg) afgekoeld, dat is het moment om eens goed te luchten en frisse lucht binnen te laten. Het is niet aan te raden om direct naast het bedje een ventilator neer te zetten als je kindje gaat slapen. Is de kamer echt te warm, plaats het bedje dan desnoods in een andere ruimte waar het koeler is.

3. Laat je baby extra drinken

Met warm weer verlies je vocht, terwijl een baby dat heel hard nodig heeft om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Zorg daarom dat je kindje genoeg te drinken krijgt. De kans is groot dat je baby met warm weer uit zichzelf graag wil drinken, maar het kan geen kwaad om extra vaak de borst (of een flesje) aan te bieden. Het wordt afgeraden om je baby water te geven. Lees hierover meer op borstvoeding.com. Hier vind je ook handige tips voor moeders over borstvoeding geven met warm weer.

4. Zorg voor genoeg beweging overdag

Bij een wat oudere baby draagt voldoende beweging bij aan goed slapen. Geef je kindje ondanks de hitte dus wel gewoon de kans om te spelen. Binnen blijven in een koele ruimte is een goede optie, maar mocht je toch naar buiten gaan is het natuurlijk belangrijk om je kindje goed in te smeren. In de middag is de zon het sterkst en loopt de temperatuur soms hoog op, dus kies dan liever voor de ochtend. Spelen met water is dan zeker een goed idee.

5. Geef je baby een lauw badje voor het slapengaan

Het lichaam van een baby is nog niet goed in staat om de temperatuur te regelen. Help een handje door je baby een lauw badje te geven voor het slapengaan. Het lauwe water helpt je baby beter acclimatiseren. Let op: koud water heeft het tegenovergestelde effect! In koud water wil het lichaam juist opwarmen, waardoor je baby het ná het badje nog warmer heeft. Dit geldt overigens ook voor volwassenen!

6. Niet inbakeren, wel strak instoppen

De meeste inbakermethodes zijn erg warm en daarom niet geschikt tijdens de hete zomer. Je baby kan oververhit raken met alle gevolgen van dien. Om je baby toch een geborgen gevoel te geven kun je kiezen voor strak instoppen. Met een luchtig lakentje is wel mogelijk bij warm weer. Ben je dat van plan, lees dan wel even tip 7!

7. Kies voor beddengoed van luchtige materialen

Bij warm weer is het verstandig om voorzichtig te zijn met warme stoffen. Het is logisch dat je je baby geen dikke slaapzak aantrekt, maar let ook op of een zomers rompertje gemaakt is van luchtig katoen. De meeste kindjes vinden het fijn om toch onder een lakentje te slapen, dus kies voor een luchtig lakentje met een lage TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade en geeft aan hoeveel warmte je kindje aan kan bij welke temperatuur. Gebruik je twee producten tegelijk, dan tel je de TOG-waardes bij elkaar op. Lees meer over TOG-waarde.

8. Controleer regelmatig de temperatuur van je kindje

Controleer regelmatig of je kindje het niet te warm heeft. De lichaamstemperatuur kun je vaststellen met een thermometer, maar je kunt ook gewoon voelen op de buik of in de nek. Als de huid op deze plekken echt warm aanvoelt is het verstandig om kledingstukken uit te doen of op zoek te gaan naar een koelere ruimte.

9. Laat je kindje niet te lang huilen als slapen niet lukt

Het vaste bedritueel aanhouden is belangrijk voor de rust en regelmaat, maar als je baby echt niet kan slapen en blijft huilen kun je hem beter troosten. Veel huilen zorgt er namelijk voor dat het lijfje van je baby opwarmt en daar wordt de hele situatie zeker niet beter van. Laat je baby dus niet te lang huilen met warm weer!

Belangrijk om te onthouden: als de nek of de voeten van je baby klam of zweterig aanvoelen, dan heeft je baby het te warm. Deze plekken horen lauw en droog te voelen. Zweten is bij baby’s een teken van oververhitting, het heeft dus niet dezelfde verkoelende functie als bij ons! Voelt je kindje klam, dan is het tijd om actie te ondernemen om je kindje langzaam (!) te laten afkoelen.

Bonustip: het NUNKI lakentje is lekker luchtig voor in de zomer! Met slechts 0,5 TOG kun je gewoon simpel strak instoppen met warm weer.

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!