7 tips voor nachtvoeding: een gids voor moeizame nachten

Als kersverse ouder sta je midden in de nacht aan de wieg van je kleintje, vermoeid maar vol liefde. Nachtvoedingen zijn een onvermijdelijk onderdeel van het ouderschap, maar zorgen soms voor uitdagingen die je tot wanhoop kunnen drijven. Het gebrek aan slaap, de zoektocht naar de juiste aanpak, de wens om je baby zo rustig mogelijk te voeden. We begrijpen de struggles en geven graag wat tips om je te helpen navigeren door deze nachtelijke avonturen.

Elk kindje is uniek en jouw baby vormt daarop geen uitzondering. De ene baby slaapt door, terwijl de andere elk uur aandacht lijkt te vragen. Het is een ontdekkingsreis om de behoeften van je kleintje te begrijpen. Er is helaas geen one-size-fits-all aanpak als het gaat om nachtvoeding. Iedere ouder moet zijn eigen weg vinden in dit proces. Maar weet dat je niet alleen bent; bij Fedde&Kees hebben we een aantal handige tips verzameld die je kunnen helpen bij deze zoektocht naar een rustige nacht. Lees snel verder!

1. Creëer een ontspannen sfeer

Voor nachtvoeding is de omgeving ontzettend belangrijk. Voorkom dat jullie klaarwakker worden en dim de lichten. Maak zoveel mogelijk gebruik van zacht licht tijdens de nachtvoeding. Dit bevordert niet alleen een kalme omgeving, maar helpt ook om de natuurlijke melatonineproductie te stimuleren. Hierdoor kunnen jij en je kleintje na het voeden weer beter verder slapen.

2. Timing is alles

Veel moeders die borstvoeding geven, kiezen voor voeden op verzoek. Dat is een goede methode, waarbij je uiteraard in de gaten houdt of je baby wel genoeg voeding binnenkrijgt. Geef je flesvoeding, dan heb je iets meer controle over de situatie. Het is slim om een consistent schema aan te houden voor nachtvoedingen, maar ook een beetje flexibel te zijn. Probeer de voedingstijd niet te kort op de slaaptijd te plannen, maar ook niet te ver weg. Zo vinden jullie een balans tussen voldoende voeding en het bevorderen van een goede nachtrust. En loopt het een keertje anders? Geen paniek, soms gaat het gewoon zoals het gaat. De ene keer heeft je baby eerder of meer honger dan de andere keer - dat is heel normaal!

3. Borstvoeding: juiste aanlegtechniek

Voor moeders die borstvoeding geven is een goede aanlegtechniek cruciaal. Niet alleen voor een efficiënte voeding, maar het kan ook helpen om ongemak bij de baby te verminderen en de duur van de voeding te verkorten. Zorg zelf dat je prettig zit en dat je baby goed bij de borst kan. Het hoofdje, nek, schouders en ruggetje van je baby kunnen het beste op één lijn zijn. Je kunt je baby met een arm ondersteunen, zodat je de andere arm vrij hebt om de borst te ondersteunen. Raak met je tepel de lippen van je baby aan en als het goed is, doet hij dan zijn mond open. Doet hij dat niet? Maak dan gebruik van het feit dat jonge baby’s gezichtsuitdrukkingen imiteren. Kijk je baby aan en zeg ‘open’ terwijl je zelf je mond open doet en je tong een beetje uitsteekt. Grote kans dat je baby je nadoet en aanhapt! 

4. Flesvoeding: kies de juiste speen

Bij flesvoeding is de keuze van de speen heel belangrijk. Er zijn verschillende soorten spenen op de markt en de juiste keuze kan de voeding efficiënter maken. Let op dat je altijd een maatje kiest dat bij de leeftijd van je baby past. Daarnaast zijn er ook nog allerlei andere opties. Een speen met een langzamere stroomsnelheid kan bijvoorbeeld helpen om de baby meer controle te geven over de voeding. Het is een kwestie van uitproberen en testen om erachter te komen welke speen het beste bij jouw baby past.

5. Omgaan met nachtelijke huilbuien

Soms lijkt het alsof je baby gewoon niet wil slapen. Besef dat je baby jouw onrust aanvoelt, dus het is belangrijk dat je rustig blijft in zo’n situatie. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer zo veel mogelijk te accepteren dat dit nu eenmaal de situatie is. Probeer vervolgens verschillende methoden om je baby te kalmeren. Soms kan een zachte aanraking, sussende geluiden, een liedje zingen of zelfs een speentje wonderen verrichten. Troost je baby en geef hem een veilig en geborgen gevoel. 

6. Samen voeden: partners kunnen helpen

Ouders die de zorg delen, kunnen samen de nachtvoeding doen. Wissel elkaar af, zodat jullie allebei ook wat rust kunnen pakken. Het ene stel vindt het fijner om de hele nacht de voedingen op zich te nemen, waarbij de partner de volgende nacht weer aan de beurt is. Het andere stel gaat liever om en om naar de baby toe. Ontdek zelf wat het beste werkt voor jullie en communiceer helder naar elkaar. Durf ook om hulp te vragen als je stress krijgt! Samen krijgen jullie de situatie waarschijnlijk sneller onder controle dan in je eentje.

7. BUNDI slaapzakje maakt het makkelijk

Als je inbakert kan het BUNDI slaapzakje de nachtvoeding een stuk gemakkelijker maken. Het slaapzakje heeft ritsjes onder de mouwen, wat ervoor zorgt dat de armpjes in de buurt van het lichaam blijven. Je kindje kan dus wel gewoon bewegen, maar niet ongecontroleerd maaien met de armpjes. Dit zorgt voor rust in het bedje en als je baby gevoed moet worden, rits je de mouwtjes gewoon open. Je kindje kan dan direct vrij bewegen voor de voeding. Als jullie klaar zijn, rits je de mouwtjes weer dicht en leg je je kindje terug in bed. Dit gaat snel en moeiteloos, waardoor je kindje lekker slaperig blijft en sneller terug in slaap valt. En jij trouwens ook - ideaal dus!

Alle bovenstaande tips zijn geen harde regels, maar eerder vriendelijke suggesties om ouders te ondersteunen in de nachtelijke avonturen. Bij Fedde&Kees begrijpen we dat elke baby uniek is en we moedigen ouders aan om hun intuïtie te volgen en de behoeften van hun kleintje te leren begrijpen. Veel succes!

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!