Belgische Babycoach Pollet Tina over de "Fedde&Kees methode" (3 september 2020)

Fedde & Kees staat voor geborgen, veilig en gemakkelijk slapen.

Als Babycoach met specialisatie onrust en slapen, mocht ik samen met mijn klantjes zowel Nunki, het lakentje, als Bundi, het slaapzakje uittesten.

Het Nunki lakentje zet ik vaak in bij ouders die het vanaf dag 1 goed willen aanpakken. Baby’s hebben (in normale omstandigheden) 9 maanden in een kleine geborgen omgeving doorgebracht, met weinig ruimte voor bewegingen. Wanneer baby dan plots in een groot bedje wordt gelegd, op zijn rugje, is er van die geborgenheid nog weinig te bespeuren. Het Nunki lakentje zorgt hier dan voor de extra geborgenheid die kleine baby’s nodig hebben om tot rust te kunnen komen. Wanneer je het bedje met behulp van Nunki kort opmaakt, zodat baby met zijn voetjes tegen de onderrand van het bedje kan, is het lakentje ook uitermate veilig in gebruik.

Harvey Karp, een Amerikaans kinderarts, stelt dat baby’s bij de geboorte nog niet volledig “af” zijn. Ze worden in die eerste maanden vooral gestuurd door reflexen. De zuigreflex bijvoorbeeld zorgt ervoor dat baby begint te zuigen, van zodra de tepel van de moeder of de fles speen in zijn mondje komt. Het is goed dat baby deze reflexen heeft, anders zou hij niet kunnen overleven.. Deze reflexen worden gestuurd door externe prikkels. Veel pasgeboren baby’s hebben moeite met het filteren van deze prikkels, waardoor de ongecontroleerde bewegingen hun wel eens kunnen verhinderen om in slaap te vallen, of ervoor kunnen zorgen dat ze wakker schrikken bij de overgang naar de diepe slaap. Dit zijn de typische slaapjes van 30 min die je bij kleine baby’tjes ziet. Aangezien ze op deze manier niet aan hun diepe slaap toekomen, geraken deze baby’tjes al snel oververmoeid, waardoor ze nog gevoeliger worden voor prikkels.

Een vicieuze cirkel dus waar ze heel moeilijk zelf uitkomen. Inbakeren kan hiervoor dan ook een goede oplossing zijn. De beperking van de bewegingsruimte en de geborgenheid geeft baby rust. Strak inbakeren is echter niet nodig bij alle baby’s, en is ook iets wat opnieuw moet worden “afgeleerd”. Het inbakerzakje zorgt niet enkel voor beperking van bewegingen, maar wordt ook al snel een slaapassociatie voor een baby, en dus iets wat hij telkens nodig zal hebben om te kunnen inslapen. Daarom raad ik dan ook eerder aan te starten met het Nunki lakentje voor de geborgenheid. Deze kan nog heel lang worden door gebruikt. Is dit echter niet voldoende dan kan het Bundi slaapzakje extra ondersteuning bieden.

Het Bundi slaapzakje in combinatie met het Nunki lakentje zijn een milder alternatief voor inbakeren. De mouwtjes van het slaapzakje kunnen makkelijk worden vast geritst, waardoor het typische maaien met de armpjes wordt voorkomen. Door deze ritsjes is het Bundi slaapzakje ook een perfecte manier om het inbakeren af te bouwen. De ritsjes kunnen steeds meer los gelaten worden, eventueel eerst van het ene armpje, dan van het andere, en het slaapzakje kan nadien ook gewoon verder worden gebruikt.

Ook voor peuters  die niet meer in een slaapzakje slapen ben ikzelf fan van het Nunki lakentje, op die manier wurmen ze zichzelf minder snel van onder het lakentje, waardoor ze bijvoorbeeld in de winter, niet wakker worden van de koude.

Na de vele lovende commentaren van mijn klanten, ga ik dan zeker ook beide Fedde en Kees producten blijven aanraden!

 Pollet Tina

Babycoach voor onrust en slapen bij de Baby Academie in België.

www.babyacedemie.be

 

Frederieke Meihuizen

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!