Onderzoek: NUNKI lakentje lijkt bij te dragen aan betere slaaproutine voor baby’s

PERSBERICHT

Uit een verkennend onderzoek van de masterstudent Nienke Kanits van de Wageningen Universiteit blijkt dat gezinnen en professionals tevreden zijn over de werking van het NUNKI lakentje. Het lijkt bij te dragen aan de slaaproutine, wat samenhangt met goed slapen van kinderen. Het prijswinnende lakentje heeft een rits, waarmee ouders hun baby elke keer op dezelfde manier blijvend strak instoppen met één simpele handeling. Dit maakt het bedritueel voorspelbaar en creëert rust en regelmaat, ongeacht wie het kindje naar bed brengt. Ook draagt het lakentje bij aan de vier regels van veilig slapen voor baby’s van VeiligheidNL. Het NUNKI lakentje won twee Baby Innovation Awards in 2019. 

Het onderzoek wijst uit dat ouders en verzorgenden een positief effect ervaren van het NUNKI lakentje op het slaapgedrag van hun kindje. Het innovatieve lakentje geeft baby’s een geborgen en veilig gevoel. Dit gevoel kun je ook bereiken door strak in te stoppen, maar een baby heeft nog geen controle over zijn bewegingen en schopt een lakentje snel los. Het NUNKI lakentje zit om het matras heen, waardoor het niet kan losraken. Het gebruik van het lakentje hoef je - in tegenstelling tot inbakeren - niet af te bouwen, wat ouders een hoop ongemak kan besparen.

Volgens de onderzoeker draagt het lakentje in belangrijke mate bij aan de vier adviezen van veilig slapen voor baby’s: in eigen bed, op de rug, in een slaapzak en zonder losliggend materiaal in bed. De Consumentenbond doet veel onderzoek naar veiligheid van producten en stond positief tegenover deze stap, omdat gedegen onderzoek naar dit lakentje ontbrak.

Bedenker van het lakentje, Frederieke Meihuizen: “Het lakentje is geen wonderpil. Elke baby is anders. Of een baby goed slaapt is afhankelijk van allerlei factoren. Het NUNKI lakentje helpt de ideale omstandigheden voor slaap te creëren. Het onderzoek bevestigt dat NUNKI bijdraagt aan een goed vast slaapritueel en daarmee aan de kwaliteit van slapen.”

Meihuizen bedacht het lakentje omdat haar vierde kindje slecht sliep en haar vriendin rond dezelfde tijd een kindje verloor aan wiegendood. “Het aantal baby’s dat overlijdt aan wiegendood is in Nederland de afgelopen jaren gelukkig afgenomen”, vertelt Monique L’Hoir, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit. Zij is gepromoveerd op onderzoek naar risico- en preventieve factoren van wiegendood. “Je hoort er nog maar weinig over, terwijl het helaas nog steeds voorkomt bij ongeveer 20 baby’s per jaar. Daarom is het belangrijk dat we innovatieve technieken en producten onderzoeken. De eerste resultaten van het NUNKI lakentje zijn interessant en vragen om vervolgonderzoek. Er is uitgebreider onderzoek nodig om vast te stellen of het door de ouders ervaren verbeterde slaapgedrag alleen door het NUNKI lakentje komt of dat andere factoren ook een rol spelen.” 

Frederieke Meihuizen

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!