Reflux bij baby's: wat kun je eraan doen?

Veel baby’s hebben last van reflux: het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm (spugen). Maar wanneer gaat dit van een normaal proces over naar een potentieel probleem waar ouders aandacht aan moeten besteden? Dit artikel gaat dieper in op verschillende vormen van reflux, van de klassieke spuugmomenten tot de meer subtiele tekenen van verborgen reflux. Lees handige tips over mogelijke behandelingen en hulpmiddelen die ouders kunnen gebruiken om hun baby's comfort te bieden.

Wat is reflux precies?

Reflux is een veelvoorkomend fenomeen bij baby's en eigenlijk is het heel normaal. Dit heeft te maken met het feit dat het klepje tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is bij pasgeborenen. Hierdoor kan maaginhoud gemakkelijker terugstromen naar de slokdarm, wat resulteert in spugen of overgeven. Vrijwel elke baby heeft reflux in zekere mate en in veel gevallen verbetert dit vanzelf naarmate ze ouder worden. Over het algemeen zie je bij de meeste baby's een afname in de symptomen van reflux rond de leeftijd van 6 tot 12 maanden. Dit komt doordat het spijsverteringsstelsel van de baby sterker wordt en het klepje tussen de slokdarm en de maag beter functioneert naarmate ze groeien. 

Verschillende soorten reflux

Bij de meestvoorkomende versie van reflux komt er bij je baby wat melk omhoog na het drinken. Spuugt je baby als het ware een hele waterval? Dat noemen we projectiel spugen. Je baby heeft dan duidelijk moeite met het binnenhouden van voeding. Gebeurt dit af en toe, dan is er niet direct iets aan de hand. Als het regelmatig gebeurt, kun je beter even naar de huisarts gaan. Gelukkig is dit type reflux duidelijk zichtbaar, waardoor je als ouder snel actie kunt ondernemen. 

Een vorm die lastiger te herkennen is, is verborgen reflux. Hierbij stroomt het maagzuur omhoog naar de slokdarm, maar wordt het vervolgens weer ingeslikt door je baby voordat het wordt uitgespuugd. Dit geeft twee problemen. Ten eerste wordt de slokdarm van je baby twee keer geprikkeld met maagzuur, waardoor deze geïrriteerd kan raken. Ten tweede is verborgen reflux heel lastig te herkennen, omdat het niet direct zichtbaar is. 

Hoe herken je verborgen reflux?

Bij verborgen reflux komt er niets naar buiten, maar er zijn wel andere (meer subtiele) symptomen waar je op kunt letten. Het belangrijkste symptoom is dat je je baby heel vaak ziet slikken. Ook gooien veel baby’s hun hoofdje naar achter en overstrekken ze hun lichaampje. Je merkt dit aan stijfheid in de nek- en armspieren. Sommige ouders merken ook op dat hun baby een gespannen blik heeft met opengesperde ogen. Herken je de bovenstaande symptomen bij je baby? Dan is de kans groot dat hij of zij last heeft van verborgen reflux. 

Reflux voorkomen en behandelen

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind en vraag je je af wanneer je moet ingrijpen. Het is belangrijk om te onthouden dat niet elke vorm van reflux meteen behandeling of medicatie vereist. Veel baby's groeien er gewoon overheen naarmate ze ouder worden. Ook kunnen deze tips helpen bij het inperken of verlichten van reflux:

  • Houd je kindje 30 minuten na de voeding rechtop.
  • Voed je kindje niet direct voor het slapengaan. Pas je schema hierop aan, zodat je kindje na de voeding niet meteen op de rug hoeft te liggen.
  • Vaak raden professionals aan om het bedje iets schuin te zetten. Dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar wordt wel veel toegepast. Let wel op dat je het NUNKI lakentje iets korter dan verkort moet opmaken als het bedje schuin staat.
  • Til je kindje altijd met twee handen op. Door reflux kan je kindje zich elk moment overstrekken, dus zorg dat je hierop voorbereid bent.
  • Baby’s die pijnprikkels ervaren vinden het fijn om stevig geknuffeld te worden. Een stevige knuffel zorgt voor diepe druk, wat kindjes helpt om zich veilig te voelen en te ontspannen.

Als de reflux ernstig is en het dagelijks leven van je baby belemmert, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De arts kan besluiten om medicatie voor te schrijven, maar dit gebeurt meestal pas als het echt een serieus probleem is.

Geef je baby verlichting

In veel gevallen kun je reflux dus niet direct oplossen, maar je kunt wel zorgen voor wat verlichting bij je baby. Het NUNKI lakentje helpt daar enorm bij. Het lakentje lost het probleem niet direct op, maar kan je baby wel helpen om te copen met de pijn en te ontspannen. Het lakentje geeft namelijk een diepe druk op het bovenlichaam, waardoor je baby de pijn beter kan reguleren als hij in bed ligt. Dit geeft rust, waardoor je baby gemakkelijker in slaap kan vallen.

Een ander voordeel van het NUNKI lakentje is dat je als ouder de handen vrij hebt om je kindje te ondersteunen tijdens de moeilijke momenten. Het lakentje zorgt ervoor dat je baby veilig strak is ingestopt. Jij kan daardoor volledig focussen op het geruststellen van je baby, bijvoorbeeld door zachtjes over het hoofdje te aaien. 

Heb je nog vragen over het NUNKI lakentje? Stuur dan een mailtje naar klantenservice@feddekees.nl. Succes!

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Owner Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!