Buikkrampjes bij baby’s: wat kun je eraan doen?
Buikkrampjes zijn een veelvoorkomend probleem bij baby's en kunnen zowel de baby als de ouders behoorlijk van streek maken. Maar hoe weet je wanneer buikkrampjes normaal zijn en wanneer je als ouder meer aandacht moet besteden aan dit probleem? In dit artikel lees je alles over de oorzaken en de symptomen van buikkrampjes, en krijg je praktische tips om je baby te helpen bij het verlichten van de pijn.
Wat zijn buikkrampjes precies?
Buikkrampjes (‘kolieken’ is de medische term) zijn pijnlijke spasmen in de darmen die vaak voorkomen bij pasgeborenen en jonge baby's. Dit heeft vaak te maken met het nog onvolledig ontwikkelde spijsverteringssysteem van de baby. Buikkrampjes kunnen optreden wanneer een baby moeite heeft met het verteren van voeding, lucht inslikt tijdens het voeden, of een voedselallergie of -intolerantie heeft.
Buikkrampjes zijn heel normaal in de eerste maanden van het leven van een baby. Meestal beginnen ze rond de tweede tot derde week na de geboorte en bereiken een piek rond de zesde week. De symptomen nemen vaak af tussen de drie en zes maanden, want dan is het spijsverteringssysteem van de baby verder ontwikkeld.
Hoe herken je buikkrampjes?
Buikpijn hebben is niet fijn, dat weten we allemaal. Helaas kan je baby nog niet vertellen wat er aan de hand is, dus zul je het zelf moeten leren herkennen. Dit zijn symptomen die kunnen wijzen op bruikkrampjes:
- Huilbuien die plotseling beginnen, vaak in de avond of ‘s nachts
- Je baby trekt de beentjes op naar de buik en balt de vuistjes
- Je baby lijkt ontroostbaar, ondanks alle pogingen om te kalmeren
- Baby’s met buikkrampjes hebben vaak periodes waarin ze gewoon rustig zijn, die worden afgewisseld met plotselinge huilbuien. Als je geen andere oorzaak kunt aanwijzen voor die huilbuien, dan zouden het wel eens buikkrampjes kunnen zijn.
Wanneer moet ik me zorgen maken?
Zoals eerder gezegd horen buikkrampjes (helaas) bij het leven van een pasgeboren baby. Meestal gaan ze vanzelf weer over als het spijsverteringssysteem verder is ontwikkeld. In de meeste gevallen is het dus een kwestie van geduld. Wanneer de klachten erger worden, kun je beter contact opnemen met de huisarts. Bijvoorbeeld in deze situaties:
- Als je baby constant blijft huilen en niets lijkt te helpen om hem te kalmeren.
- Als je baby niet goed groeit of gewicht verliest.
- Als je merkt dat je baby moeite heeft met ademhalen tijdens huilbuien.
- Als je baby vaak diarree heeft, last heeft van bloed in de ontlasting of andere symptomen van ziekte vertoont.
Tips om buikkrampjes te verlichten
Als ouder wil je natuurlijk alles doen om je baby te helpen zich beter te voelen. Dit zijn enkele tips die kunnen helpen bij het verlichten van buikkrampjes:
Boertjes laten. Zorg ervoor dat je baby regelmatig boertjes laat tijdens en na het voeden. Dit kan helpen om ingeslikte lucht te verwijderen en de druk in het buikje te verminderen.
Flesvoeding aanpassen. Als je flesvoeding geeft, kun je proberen over te stappen op een ander merk of type voeding dat beter verteerbaar is voor je baby. Soms kan het gebruik van anti-koliek (anti-colic) flessen ook helpen om de hoeveelheid ingeslikte lucht te verminderen.
Rustige omgeving. Creëer een rustige en ontspannen omgeving voor je baby. Vermijd harde geluiden en fel licht, vooral tijdens het voeden en vlak voor het slapen gaan. De omgeving gaat de buikkrampjes natuurlijk niet oplossen, maar dit geeft wel wat meer rust op de momenten dat je baby zich niet lekker voelt.
Buikmassage. Zachte buikmassages kunnen helpen om de darmen van je baby te kalmeren en de spijsvertering te bevorderen. Maak cirkelvormige bewegingen met de klok mee op het buikje van je baby.
Warmte toepassen. Een warm (niet heet!) bad of een warmtekussen kunnen helpen om de spieren in de buik van je baby te ontspannen en de pijn te verlichten. Let wel op dat je deze warmte alleen concentreert rond het buikje en zorg dat je handjes en het hoofdje altijd vrij liggen om warmte kwijt te kunnen. Als je baby oververhit raakt, ervaart hij juist nog meer ongemak.
Het NUNKI lakentje. Ons NUNKI lakentje kan ook bijdragen aan het comfort van je baby tijdens buikkrampjes. Het lakentje geeft een fijne, diepe druk op het bovenlichaam van je baby, wat een kalmerend effect kan hebben. Hierdoor kan je baby zich beter ontspannen en gemakkelijker in slaap vallen. Op die manier biedt het lakentje een veilige en geborgen slaapomgeving die je baby helpt om de pijn te reguleren én heb jij je handen vrij om je kindje te aaien en ondersteunen tijdens moeilijke momenten.
Succes!
Liefs,
Frederieke
Owner Fedde&Kees®
Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!